Pašalić o Savamali: Postupaću po pojedinačnim pritužbama

Pašalić o Savamali: Postupaću po pojedinačnim pritužbama

Zoran Pašalić (foto: mc.rs)

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da je slučaj rušenja objekata u Savamali u rukama policije, tužilaštva i suda i da očekuje da ih policija izvesti po primedbama koje su upućene u tom slučaju.

Izvor: Beta, KRIK

Pašalić je u intervjuu za nedeljnik „Novi magazin“ rekao da je još 19. februara taj slučaj sa pozicije zaštitnika arhiviran, iscrpljena su sva sredstva koja su bila na raspolaganju osim tog javnog zahteva za razrešenje koji se može tumačiti na više načina.

Na pitanje da li će, nakon što policija završi posao, postupati po pojedinačnim pritužbama oštećenih, Pašalić je odgovorio potvrdno.

„Apsolutno, predmet je arhiviran u smislu dosadašnjih procedura, ali to je globalni slučaj koji će izroditi mnogo pojedinačnih i svakako da će zaštitnik građana postupati po pritužbama svih koji se budu javili“, rekao je on.

Rušenje u izbornoj noći

Podsetimo, nepoznate osobe sa fantomkama bagerima su srušile oko 1000 kvadrata poslovnog prostora u Hercegovačkoj ulici u noći između 24. i 25. aprila prošle godine. Maskirani muškarci zadržavali su i legitimisali građane, a kada su građani pozvali policiju ona je odbila da izađe na teren.

Tadašnji Zaštitnik građana Saša Janković sproveo je kontrolu rada policije i utvrdio da je ovakvim postupanjem prekršila zakon, kao i da je naređenje da se ne reaguje stiglo „sa vrha“.

U izveštaju je tražio da MUP otkrije ko je i po čijem nalogu maltretirao građane, kao i ko je sprečio policiju da ih zaštiti izdajući naređenje da ne izađe na teren. Takođe je zatražio i da se protiv počinilaca pokrenu prekšajni i krivični postupci.

MUP ništa od navedenog nije sproveo, niti je Zaštitniku građana dostavio obrazloženje zbog čega nije postupilo po preporukama.

Izveštaj policije

Policija je početkom jula ove godine, nakon više od godinu dana od događaja, tužilaštvu dostavila izveštaj u kojem je prezentovala svoje nalaze o rušenju u Savamali.

Izveštaj, koji se mesecima krio od javnosti, nije otkrio ništa novo o ovom događaju.

Pojedini detalji, međutim, ukazuju da su neka gradska javna preduzeća pružila podršku osobama sa fantomkama koje su rušile objekte u privatnom vlasništvu. Osim što je ugašena rasveta, Parking servis uklonio je automobil koji se našao na putu bagera koji su došli da ruše, a radnici Gradske čistoće te noći nisu čistili Hercegovačku ulicu iako su to činili svake noći, piše u izveštaju.

Policija, međutim, nije saslušala one koji su javno pričali o odgovornima za događaj u Savamali. Tako, nije razgovarala sa predsednikom Aleksandrom Vučićem koji je ranije izjavio da iza rušenja stoji vrh gradske vlasti. Nije saslušana ni bivša supruga gradonačelnika Beograda Siniše Malog koja je u intervjuu za KRIK februara ove godine ispričala da joj se on pohvalio da je organizovao rušenje.

Nakon objavljivanja izveštaja, ministar policije Nebojša Stefanović nije želeo da komentariše nalaze policije. Novinare KRIK-a uputio je na tužilaštvo rekavši da se on ne bavi istragom. Dodao je i da izveštaj nije trebalo da dospe u javnost.

Slučaj Savamala još je u predistražnoj fazi. Nakon više od godinu dana Više javno tužilaštvo u Beogradu proglasilo se nenadležnim i predmet ustupilo Prvom osnovnom tužilaštvu.

Pročitajte šta piše o izveštaju policije o Savamali

Sve dosadašnje priče i vesti o rušenju u Savamali pročitajte ovde

Comments are closed.