Otkriveni osumnjičeni za ubistvo člana škaljarskog klana i ranjavanje novinarke

Otkriveni osumnjičeni za ubistvo člana škaljarskog klana i ranjavanje novinarke

Milovan Pavićević (foto: gov.me/ V. Tomovic)

Crnogorska policija saopštila je danas da je rasvetlila ubistvo Miodraga Kruščića, koga su srpske bezbednosne službe označile kao člana škaljarskog klana. Policija tvrdi da je njegovo ubistvo izvršila kriminalna grupa koja je ranila i novinarku „Vijesti“ Oliveru Lakić.

Piše: Bojana Jovanović

Devet osoba sumnjiči se da su formirale kriminalnu grupu, isplanirale i izvršile ubistvo Miodraga Kruščića i ranile novinarku Oliveru Lakić u maju prošle godine, rečeno je danas na konferenciji za novinare koju je organizovala crnogorska Uprava policije.

Svi osumnjičeni su uhapšeni – osam osoba u Crnoj Gori, a jedna na Kosovu. Iz Uprave policije pojasnili su da je na Kosovu u julu prošle godine uhapšen Mario Milošević, za koga se sumnja da je pucao u Krušćića.

Ubijeni Kruščić (foto: fejsbuk)

Ubistvo Miodraga Kruščića u koga je maskirani napadač pucao dok je sedeo za stolom u bašti restorana „Palata“ u Podgorici, naočigled brojnih građana, gostiju restorana, govori o drskosti i bezobzirnosti ove grupe, kazao je Milovan Pavićević, načelnik Centra bezbednosti Podgorica. Kruščić je u trenutku ubistva bio u društvu Jelene Jovanović, novinarke „Vijesti“.

On je dodao da je ubistvo bilo detaljno isplanirano – pre događaja članovi grupe pratili su Kruščića kako bi saznali njegovo kretanje i dnevne navike. Na mesto događaja dovezli su se „golfom 5“ koji je ranije ukraden i na kome nije bilo tablica. Iz njega je izašao Mario Milošević, noseći silikonsku masku na glavi, prišao Kruščiću i iz pištolja „glock 17“ više puta pucao u njega. Nakon ubistva, članovi grupe pobegli su unapred dogovorenom trasom i na ranije pripremljenoj lokaciji zapalili vozilo i oružje koje su koristili za ubistvo, navode iz policije.

Na novinarku „Vijesti“ Oliveru Lakić pucano je takođe u Podgorici, desetak dana pre Kruščićevog ubistva.

F.B. iz Podgorice, za koga se sumnja da je organizator ove grupe, sa nekoliko saradnika je pratio novinarku kada je izašla iz redakcije „Vijesti“ do njenog stana. Sačekao je da izađe iz vozila i krene prema ulazu zgrade, a zatim joj prišao i iz pištolja nepoznate marke pucao u desnu nogu, navodi policija.

Policija smatra da su događaji povezani, a da će motive otkriti dalja istraga.

Pavićević je kazao i da je policija na više lokacija u Podgorici i Cetinju, pronašla veću količinu oružja i municije, eksploziva, ručnih bombi i granata, taktičke, komunikacione, kao i opreme za prerušavanje i specijalnih alata za otvaranje vozila i stanova.

Obračun klanova

Ubijeni Kruščić bio je član škaljarskog kriminalnog klana, tvrdi srpska bezbednosna služba. Vođa klana je Jovan Vukotić, koji se trenutno nalazi u Srbiji gde je osuđen na 15 meseci zatvora zbog korišćenja falsifikovanog pasoša.

Kruščić je u Podgorici vodio diskoteku „Bigl“ (Bealge) na koju je u martu prošle godine bačena bomba. On tada nije želeo da komentariše, kako je rekao za „Vijesti“, „čaršijske priče o obračunu klanova“.

Škaljarski klan, podsetimo, bavi se međunarodnim švercom kokaina, a poznat je i po kriminalnim obračunima. Ova grupa u sukobu je sa kavačkim klanom od 2014. godine, kada je u Španiji nestalo više od 200 kilograma kokaina koji je navodno pripadao kavačkom klanu.

Sukob škaljarskog i kavačkog klana koji su trenutno najjače kriminalne organizacije na ovim prostorima doveo je do toga da su se sve druge kriminalne grupe priklonile jednoj od zaraćenih strana. U međusobnim obračunima ubijeno je desetine osoba na obe strane. Detaljnije o tome pročitajte u bazi mafijaških obračuna – „Crnoj knjizi“.

Kavački klan i njemu pridružene grupe, kako su novinari KRIK-a u više navrata otkrili, ima kontakte sa uticajnim osobama u srpskoj policiji.

Comments are closed.