Otkriven osumnjičeni za ubistvo člana kavačkog klana

Otkriven osumnjičeni za ubistvo člana kavačkog klana

Ubijeni Davorin Baltić

Policija je večeras saopštila da je rasvetlila ubistvo Davorina Baltića i raspisala međunarodnu poternicu za osumnjičenim. Baltić, koji je dovođen u vezu sa crnogorskim kavačkim klanom, ubijen je početkom januara ove godine na Vračaru u Beogradu. U trenutku napada sa njim u automobilu bila je policajka Marija Nikolić koja je tada bila na dužnosti.

Piše: Milica Vojinović

Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, policija je podnela krivičnu prijavu protiv tridesetsedmogodišnjeg muškarca zbog sumnje da je ubio Baltića prvog januara ove godine.

„On se sumnjiči da je u garaži jedne zgrade na Vračaru iz automatskog oružja ispalio više hitaca u D. B. koji je preminuo na licu mesta“, navodi se u saopštenju MUP-a u kom nije navedeno ime osumnjičenog.

Za njim je raspisana međunarodna poternica i u saradnji sa policijama drugih država radi se na njegovom pronalasku i hapšenju, tvrde iz policije.

Optužena policajka

Baltić je ubijen u Ulici Internacionalnih brigada u beogradskom naselju Vračar kada je napadač u njega pucano iz vatrenog oružja.

U trenutku ubistva sa njim je u automobilu bila policajka na dužnosti – Marija Nikolić, tada zaposlena u Policijskoj stanivi Vračar. Protiv nje je početkom maja ove godine podignuta optužnica zbog nedozvoljenog nošenja oružja.

Ona je pištolj marke „glok“ iznela iz garaže i bacila u kontejner u susednoj ulici. Zbog ovoga je u međuvremenu i suspendovana.

U krivičnoj prijavi koju je policija nekoliko dana posle događaja podnela tužilaštvu, policajka je bila sumnjičena za ometanje pravde, kako su tada iz MUP-a naveli za N1. Optužnicom koja je podignuta početkom maja, međutim, njoj se na teret stavlja nedozvoljeno nošenje oružja.

Ubijeni Baltić je dovođen u vezu sa kavačkim klanom, a prvi rezultati istrage ukazali su na nastavak obračuna crnogorskih kriminalnih klanova.

„Sve ukаzuje dа je reč o obrаčunu kriminаlnih grupа. Bilo je i rаnije povezаnih slučаjevа kаdа je reč o obrаčunu kriminаlnih grupа u regionu“, rekаo je ubrzo nakon ubistva direktor policije Vladimir Rebić za RTS.

Podgoričke „Vijesti“ su nakon ubistva, pozivajući se na policijske podatke, pisale da je Baltić visokopozicionirani član kavačkog člana, na čijem čelu su Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer. Crnogorsko specijalno tužilaštvo je u maju prošle godine podiglo optužnicu protiv članova kavačkog klana, ali se Baltićevo ime ne pominje u njoj.

Kavački klan dobio je naziv po mestu Kavači u Kotoru, a grupa se bavi iznudama, zelenašenjem, ali i švercom droge. U istom gradu postoji i škaljarski klan.

Ove dve kriminalne grupe su, prema pisanju medija, u sukobu od 2014. kada je u Valensiji nestalo oko 200 kilograma kokaina koji je navodno pripadao kavačkom klanu.

U junu ove godine u beogradskom restoranu „Durmitor“ uhapšeno je 10 osoba koje se dovode u vezu sa škaljarskim klanom zbog nedozvoljene proizvodnje, nošenja i trgovine oružjem i eksplozivnim materijama.

Postupak u ovom slučaju je u toku, a u optužnici su se našla trojica uhapšenih u „Durmitoru“.

U ratu dva klana ubijeno je više osoba na obe strane, a detalje možete pogledati u „Crnoj knjizi“ – bazi kriminalnih ubistava.

 

1 Comment

  1. Me Cat kaže:

    U beogradskom naselju Vracar? Pre ce biti da je iz naselja doticna reporteka…