Osumnjičeni za ubistvo Ivanovića ostaju u pritvoru, tužilaštvo dalo nove dokaze

Osumnjičeni za ubistvo Ivanovića ostaju u pritvoru, tužilaštvo dalo nove dokaze

Oliver Ivanović

Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković i Marko Rošić, osumnjičeni za učestvovanje u ubistvu Olivera Ivanovića, ostaće u pritvoru do početka sledeće nedelje pošto je sud u Prištini potvrdio svoju raniju odluku, a tužilaštvo dostavilo nove dokaze protiv osumnjičenih.

Piše: Bojana Pavlović

Sud je odmah posle hapšenja doneo odluku o pritvoru za trojicu osumnjičenih Srba, međutim, nju je ukinuo Apelacioni sud navodeći da nisu jasni razlozi za njihovo zadržavanje i vratio je na ponovno odlučivanje.

Spasojević, Marković i Rošić sumnjiče se za teško ubistvo, odavanje službene tajne i nezakonito držanje oružja.

Tužilaštvo je danas dostavilo nove dokaze protiv osumnjičenih, piše list „Koha ditore“ koji je imao uvid u odluku suda, a prenosi portal KoSSev.

Umešanost glavnog osumnjičenog Spasojevića dokazuju fotografije, kao i iskazi svedoka, navodi tužilaštvo, dok učešće Rošića potvrđuju slike koje je Ivanović imao u svom telefonu. Treći osumnjičeni Marković je, nakon ubistva Ivanovića, pozvao jednog policajca u Srbiji, poznatog kao „Komadina“ za kog se sumnja da mu je naredio da ukloni čaure sa mesta zločina, piše „Koha“.

Kosovska policija uhapsila je trojicu osumnjičenih krajem novembra kada je navela da traga četvrtim – Milanom Radoičićem.

Ivanović je ubijen u januaru ove godine ispred prostorija svoje stranke. Nekoliko meseci ranije, on je u intervju za BIRN govorio o Radoičiću kao kriminalcu bliskom vladajućoj stranci koji drži poluge vlasti na severu Kosova.

Radoičić je izbegao hapšenje i pobegao u Srbiju odakle je poručio da se neće predati kosovskim organima. Srpska policija ga je privela i navodno ispitala o učešću u ovom ubistvu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Radoičić prošao poligrafsko ispitivanje i da „sa sigurnošću može da se tvrdi da nije učestvovao u ubistvu Ivanovića“.

Kosovsko tužilaštvo je navelo da su Radoičića u Srbiji ispitali bez njihovog zahteva, kao i da su predstavnici srpske policije na zvaničnim sastancima do tada tvrdili da ne znaju ko je on.

Radoičić je kum Zvonka Veselinovića, još jednog moćnog Srbina sa severa Kosova koji je bio optuživan, ali ne i osuđen za različita krivična dela.

KRIK je otkrio da je Radoičić 2003. bio umešan u otmicu makedonskog biznismena, međutim, on je tada je uspeo da izbegne hapšenje. Policija ga je tek šest godina kasnije zaustavila na putu između Kosovske Mitrovice i Raške i privela jer je kod sebe imao lažna dokumenta, o čemu je pisao BIRN.

Bio je optužen za otmicu, međutim u februaru 2011. oslobođen je svih optužbi jer je oteti čovek promenio iskaz i rekao da Radoičić nije učestvovao u otmici.

Zbog falsifikovanja dokumenata osuđen je uslovnom kaznom. Ponovo je uhapšen godinu dana kasnije zbog zloupotrebe položaja. Za to je takođe oslobođen 2016. Trenutno se protiv njega vodi postupak pred sudom u Pirotu zbog nelegalnog iskopavanje šljunka.

Pročitajte priču o Milanu Radoičiću

1 Comment

  1. Zorana kaže:

    Dokle se stiglo sa istragom o ubistvu advokata Ognjanovića ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *