Osumnjičeni za napad na Borka Stefanovića pušteni iz pritvora

Osumnjičeni za napad na Borka Stefanovića pušteni iz pritvora

Gmijović (levo) i Živković (desno)

Tri muškarca osumnjičena da su krajem prošlog meseca u Kruševcu napala i povredila lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u petak su puštena iz pritvora, rečeno je novinarima KRIK-a u Višem tužilaštvu u Kruševcu.

Piše: Bojana Jovanović

Danijel Gmijović Cafta, Marko Živković Buvac i Miloš Šaponjić Šapa uhapšeni su ubrzo posle napada na Stefanovića koji se dogodio krajem novembra u Kruševcu. Njima je potom određen jednomesečni pritvor, koji je ukinut u petak, i sva trojica su puštena na slobodu.

U odgovoru koji je Više tužilaštvo u Kruševcu dostavilo novinarima KRIK-a piše da je pritvor ukinut jer su prestali razlozi zbog kojih je određen, ali tužilaštvo nije navelo koji su to razlozi.

Gmijović, Živković i Šaponjić sumnjiče se za nasilničko ponašanje koje je dovelo do teških telesnih povreda, za šta je zaprećena kazna od dve do 10 godina zatvora.

Njihova imena nisu bila poznata sve do sredine ovog meseca kada ih je na konferenciji za novinare javnosti otkrio Borko Stefanović. On je tada rekao da vlast krije identitet napadača na njega zbog namere da ih zaštiti.

Osumnjičeni su na saslušanju u tužilaštvu negirali da su učestvovali u napadu. Sva trojica rekla su da su se ispred Mesne zajednice, gde se održavala tribina opozicionog Saveza za Srbiju i gde je došlo do napada, našla slučajno. Kako su naveli, šetali su po gradu i nisu ni znali da je u toku politički skup.

Prošle nedelje u ovom postupku svedočio je i kruševački biznismen Goran Makragić.

On je negirao Stefanovićeve navode da je u poslovnim vezama sa osumnjičenima i da ih poznaje samo „iz viđenja“. Makragić je, inače, blizak dvojici kontroverznih biznismena sa Kosova – Zvonku Veselinoviću i Milanu Radoičiću. Njima se zajedno sudi u Pirotu zbog nelegalnog iskopavanja šljunka. Radoičića kosovske vlasti sumnjiče i da je učestvovao u ubistvu Olivera Ivanovića.

Sva trojica osumnjičenih su ranije osuđivana za različita krivična dela, a jedan od njih, Danijel Gmijović Cafta, kako je KRIK ranije pisao, bio je saradnik kruševačkog kriminalca Gorana Obradovića Suše.

Napad na Stefanovića izazvao je burne reakcije javnosti, a u Beogradu su organizovani i protesti protiv nasilja pod parolom „Stop krvavim košuljama“ kojima je prisustvovalo više od 10 hiljada ljudi.

Detaljnije o tome šta su osumnjičeni rekli u tužilaštvu pročitajte ovde

Comments are closed.