Osuđena kriminalna grupa zbog falsifikovanja novca

Osuđena kriminalna grupa zbog falsifikovanja novca

Foto: Pixabay

Šest osoba osuđeno je da su kao organizovana kriminalna grupa falsifikovali oko pola miliona američkih dolara, saopštilo je danas Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Piše: Milica Vojinović

Kao organizator grupe osuđen je Zoran Radojčin, dok su kao članovi osuđeni Ivan Dajić, Branislav Savić, Dejan Ćulum, Zoran i Goran Nikolić.

Radojčin je osuđen na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od 200.000 dinara, Dajić na četiri godine i osam meseci, a Savić na pet godina i 10 meseci zatvora. Ćulumu je izrečena zatvorska kazna od četiri godine, a Nikolić Zoran i Goran osuđeni su na po četiri i po godine zatvora. Svima je izrečena i novčanu kazna od po 120.000 dinara.

Ovo je prvostepena presuda i na nju osuđeni i tužilaštvo imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Kako je utvrdio sud, Radojčin je u svojoj štampariji u mestu Bački Jarak nedaleko od Novog Sada napravio oko 500.000 lažnih američkih dolara u apoenima od po 100.

Prema optužnici, on je, između ostalog, za falsifikovanje koristio programe „Adobe Photoshop“ i „Corel Draw“ – najpre je skrenirao originalnu novčanicu od 100 dolara, a potom je obrađivao u ovim programima. Kada bi odštampao novčanice, kvasio bi ih vodom i sušio da bi dobile izgled kao da su već korišćene, navodi se u optužnici.

Falsifikovani novac je zatim predavao članovima grupe koji su ga stavljali u opticaj u Srbiji, državama u okruženju, Mađarskoj, Češkoj i drugim državama Evropske Unije.

Dragan Radinković i Goran Vučinić zbog ovoga su osuđeni u Češkoj 2016. godine na po sedam godina zatvora.

Njih je češka policija uhapsila prilikom prodaje 130.000 falsifikovanih dolara u toj zemlji.

Pročitajte detalje optužnice.

Comments are closed.