Osuđen bivši direktor „Žitostiga“

Osuđen bivši direktor „Žitostiga“

Preduzeće „Žitostig“

Nekadašnji generalni direktor poljoprivredne firme „Žitostig“ Goran Milanović osuđen je danas u Specijalnom sudu na dve godine zatvora jer je zloupotrebio položaj u ovom preduzeću i oštetio državu za oko 3 miliona evra.

Piše: Bojana Pavlović

Osim Milanovića osuđeni su direktorka proizvodnje Svetlana Belić i referent prodaje Dejan Ranković firme „Žitostig“. Njih dvoje dobili su kazne od po 10 meseci kućnog pritvora uz elektronski nadzor zbog falsifikovanja isprava, navodi se u presudi Višeg suda.

Kao direktor „Žitostiga“ i ovlašćeni skladištar Republičke direkcije za robne rezerve, Milanović je od novembra 2011. do marta 2013. prisvojio robu u vrednosti od oko 3 miliona evra koja je na osnovu ugovora bila poverena preduzeću za koje je radio.

Milanović je prodavao i koristio pšenicu i kukuruz, a dobijeni novac zadržao je za „Žitostig“. Kako bi prikrio nedostatak robe u skladištima, Republičkoj direkciji prikazao je da se sva roba nalazi na zalihima.

Svetlana Belić i Dejan Ranković potpisali su popisnu listu, iako su znali da je u silosima bila druga količina robe.

Milanović je u svojoj odbrani naveo da je bio svestan da iz skladišta nedostaju izvesne količine robnih rezervi. Rekao je da je sa kolegama ustanovio da bi naneo štetu preduzeću i doveo ga u nezavidan položaj ako bi priznao da nema odgovarajuće količine kukuruza i pšenice. Stoga su, zajedno rešili da na izveštaju direkciji navedu lažnu cifru.

Da su znali pravo stanje robe u skladištima, priznali su i ostali optuženi.

1 Comment

  1. proton5 kaže:

    Ja bih proverio sta se tu muva jer sam naisao na sajt koji regrutuje radnike sa prostora bivse YU koji je registrovan u litenstajnu i gde od te agencije pocinje ta ofsor zavrzlama. agencija je http://www.wba.li