Oslobođen saradnik Jakova Kontića, ključnog čoveka srpske mafije u Italiji

Oslobođen saradnik Jakova Kontića, ključnog čoveka srpske mafije u Italiji

Jakov Kontic (arhiva/MUP)

Dejan Petrović, kome se sudilo da je kao član grupe narko-bosa Jakova Kontića učestvovao u švercu kokaina, pravosnažno je oslobođen optužbi, saopštio je Apelacioni sud u Beogradu. U istom postupku Kontiću se sudilo kao organizatoru grupe, ali  je sklopio sporazum sa tužilaštvom i osuđen je na pet i po godina zatvora. On je poznat kao posrednik između kriminalaca iz Srbije i Crne Gore i italijanske mafije. 

Piše: Milica Vojinović

Ovaj sud je potvrdio odluku prvostepenog veća sudija koje su u julu prošle oslobodile Petrovića navodeći da nema dovoljno dokaza da bude osuđen.

On se teretio da je iz Roterdama u Holandiji do Austrije i Italije prevozio drogu skrivenu u automobilu i to u turama od po pet kilograma. Sve ovo je, kako je tvrdilo tužilaštvo, radio prema planu Jakova Kontića – ključnog posrednika između kriminalaca iz Srbije i Crne Gore i italijanske mafije.

Kontić je 2016. godine sa Antonijom Magrinijem, jednim od šefova italijanske mafije, u Beogradu dogovorio šverc droge – način dostavljanja droge u Italiju, preuzimanje novca, ali i cenu kokaina, piše u optužnici.

Da bi sproveo ovaj plan u delo, Kontić je, osim Petrovića, zadužio i Milovana Nikolića da organizuje šverc kokaina iz Holandije u Italiju, kao i da pazi na ljude koji su čuvali drogu u stanovima i prodavali je na severu Italije. 

Takođe, u njegovoj grupi bili su i Sonja Lazić i Zoran Konculić koji su krijumčarili novac od prodate droge iz Italije u Srbiju, ali i još nekoliko pripadnika koji su osuđeni u Italiji.

Iako je optužen kao šef kriminalne grupe zbog čega mu je pretila kazna od 15 godina zatvora, Kontić je prošao mnogo bolje. Priznao je optužbe i sa tužiteljkom Lidijom Ignjatić početkom 2019. sklopio sporazum po kom je osuđen na pet i po godina zatvora.

Isto su uradili i ostali saradnici. Nikolić je, u zamenu za priznanje, dobio pet godina i tri meseca, Lazić na isti način osuđena na godinu dana zatvora, a Konculić na tri. Osim na zatvorske, oni su osuđeni i na novčane kazne – Kontić državi treba da isplati milion dinara, Nikolić osam miliona, a Lazić i Konculić po 100.000 dinara.

Kontić je, inače, poznat i po tome što je, prema podacima italijanske policije, povezao Darka Šarića sa mafijaškom porodicom Magrini u Italiji i tako mu pomogao da razradi posao sa prodajom droge u ovoj zemlji.

Pročitajte više o Jakovu Kontiću

Comments are closed.