Oslobođen optužbi za izvlačenje novca iz IKL-a

Oslobođen optužbi za izvlačenje novca iz IKL-a

Oslobođeni Mihailo Grujić

Mihailo Grujić, saradnik Zorana Ćopića osuđenog u Bosni za pranje novca, pravosnažno je oslobođen optužbi da je učestvovao u izvlačenju novca iz privatizovane firme „Industrija kotrljajućih ležajeva (IKL)“.

Piše: Bojana Jovanović

Apelacioni sud utvrdio je da nema dokaza da je Grujić pomogao Ćopiću da iz IKL-a izvuče novac i tako ošteti kompaniju za 9,2 miliona evra.

Ćopić je za ovo delo osuđen na šest godina zatvora 2015. godine kada su oslobođeni Pavle Bašić, koji je bio savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića, i njegov brat Gordan.

Grujić je tada bio osuđen na tri i po godine zatvora, ali je njegova presuda ukinuta i naloženo je novo suđenje u kome je oslobođen.

Optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal iz aprila 2011. godine teretila ih je da su kompaniju IKL, kojom je upravljao Ćopić, oštetili za 9,2 miliona evra. Ovaj novac iskrošićen je za privatizaciju „Mitrosrema“.

Upravni odbor IKL-a na čijem čelu se nalazio Zoran Ćopić, avgusta 2006. godine doneo je odluku da se proda zgrada IKL-a u Knez Danilovoj ulici u Beogradu za 14,5 miliona evra.

Optužen i za „Azotaru“

Mihailo Grujić optužen je u maju 2013. godine da je kao zamenik generalnog direktora pančevačke „Azotare“ učestvovao u malverzacijama sa regresiranom đubrivom kojima je budžet Srbije oštećen za oko devet miliona. Njegova kompanija je kupovala đubrivo od „Azotare“, a potom ga prodavala firmama koje nisu ispunjavale uslove da đubrivo dobiju po povlašćenoj ceni.

Nakon prodaje u februaru 2007. godine, deo novca je iskorišćen za otplatu dugova firme, dok je 9,2 miliona evra na osnovu ugovora o zajmu prvo prebačeno na jednu kompaniju koju je kontrolisao Ćopić, a potom na Grujićev „Finam Skin“. Odatle je novac uplaćen na bankovni račun Agencije za privatizaciju kao deo kupoprodajne cene za „Mitrosrem“.

Ovu firmu kasnije je kupio Darko Šarić, kako tužilaštvo tvrdi, novcem zarađenim švercom kokaina. Zbog pranja kokainskog novca Darka Šarića, Ćopić  je u Bosni je osuđen na četiri i po godine zatvora, a za isto delo mu se sudi i u Srbiji.

Privatizacija „Mitrosrema“

U vreme kada je doneta odluka da se proda zgrada IKL-a, Grujić i Ćopić napravili su konzorcijum koji je kupio „Mitrosrem“ za nešto više od 15 miliona evra. Stvarni vlasnik „Mitrosrema“ postao je Ćopić, a Grujićeva pomoć mu je bila neophodna da bi odgovorio na uslove konkursa.

Ćopić je na tenderu učestvovao sa dva konzorcijuma – u jednom mu je partner bio vojvođanski biznismen Igor Sabo, čije ime se pojavljuje u međunarodnom projektu „Panamska dokumenta“, u drugom Mihailo Grujić.

„Ja sam napravio jednu malu podlost i ušao sam sa dve firme, da bih imao veću šansu, da napišem dve cene – pa koja prođe“, rekao nam je Ćopić u intervjuu 2011. godine.

U 2008. godini Ćopić je sa Šarićem dogovorio da mu proda kompaniju za oko 28 miliona evra, ali posao nikada nije završen jer je za Šarićem raspisana poternica zbog organizovanja trgovine drogom. Prema podacima iz optužnice, Šarić je Ćopiću, bilo u novcu ili otplati dugova, isplatio oko 16,5 miliona evra.

U julu 2010. godine beogradski Viši sud je doneo rešenje o privremenom oduzimanju „Mitrosrema“. Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

1 Comment

  1. lud kaže:

    Nestalo 9 miliona evra i niko nije kriv. Ako ne vam nije, neka policija i tuzilastco otkriju ko jeste. Izgleda da se samo sudi onima koji su proneverili do 500 000 dinara. Preko te cifre, svi su nevini