Oslobođen Novak Buha

Oslobođen Novak Buha

Advokat Vlada Kezić i Novak Buha Novak Buha - desno (Foto: P.Petrović)

Advokat Vlada Kezić i Novak Buha (foto: P. Petrović)

Novak Buha, stariji brat bivšeg šefa „surčinskog klana“ Ljubiše Buhe Čumeta, juče je prvostepeno oslobođen optužbi za reketiranje surčinskog biznismena. Treći osnovni sud u Beogradu oslobodio je i ostalu trojicu optuženih u procesu koji je trajao 12 godina.

Piše: Jelena Vasić

Optužnica iz 2003. godine tereti Novaka Buhu da je od 1998. do kraja 2002. iznuđivao novac od biznismena Momira Jovanovića, vlasnika preduzeća „Toplica“ iz Surčina, koji je nedavno preminuo. Saša Jovanović zvani Džukac optužen je da je pomagao Buhi da reketira Jovanovića.

Na poslednjem ročištu tužilaštvo je predložilo da prvooptuženi Buha bude osuđen na godinu i po, a Jovanović na godinu dana zatvora. Moguća kazna za izudu koja im se stavlja na teret je od jedne do deset godina.

Sudija Slavica Jeftović oslobodila je danas sve optužene uz obrazloženje da je optužnica zasnovana samo na iskazima oštećenog Jovanovića, a da „sud nije mogao da pokloni veru“ tim iskazima, jer su „potpuno paušalni, neprecizni i kontradiktorni“.

„U navodima optužbe kaže se da je oštećeni četiri i po godine mesečno plaćao reket Buhi. To je ukupno 54 meseca. Prva četiri meseca plaćao je po 2.000 maraka, a narednih 50 meseci po 3.600 maraka. Prostom matematikom dolazi se do ukupne cifre od 188.000 maraka, a oštećeni je sve to zaokružio na iznos od navodno 36.000 evra. To je potpuno neuverljivo i sud nije mogao da poveruje u tako nešto, niti da prihvati takve tvrdnje Momira Jovanovića“, navela je sudija Jeftović.

Ona je rekla i da je „nepotrebno da obrazlaže iskaze ostalih svedoka jer nisu bitno uticali na optužbe“. Sud je ocenio kao neistinite i iskaze supruge i kućne pomoćnice pokojnog Jovanovića jer su ta svedočenja pristrasna.

Novak Buha je u završnoj reči izjavio da je Momiru Jovanoviću pozajmio novac da bi mu pomogao, a da je Jovanović lagao.

Novak Buha se krije od fotoreportera ispred Palate pravde

Novak Buha se krije od fotoreportera ispred Palate pravde (foto: P. Petrović)

„Meni ovo ni danas nije jasno. Njegov pokojni sin je bio moj najbolji drug. On je tih 20.000 evra trebalo da da sinu za operaciju. Nije mu ih dao, a posle mu je podigao spomenik od 50.000 evra. Nijednu pretnju nisam izvršio“, rekao je Buha. „On je mene voleo kao sina, ja sam tako osećao, uvek me zagrli i poljubi, nije mi izlazio iz kafane, a onda mi je uništio porodicu. Tvrdi da nikada nismo sedeli zajedno, a imam fotografije gde smo zagrljeni. Ja sam njemu pomogao, a on je lagao da ne bi vratio pare.“

Prema optužnici Momira Jovanovića reketirali su i Ljubomir Jovanović Stakleni i Steva Bunčić Stiv. Oni su ranije sumnjičeni i za iznudu novca od Radovana Markovića zvanog Makić koji je takođe preminuo. Ljubomir i Steva juče su takođe oslobođeni.

Tužilac nije prisustvovao izricanju presude, a ima rok od 15 dana za podnošenje žalbe.

Novak Buha je vlasnik kockarnica po Srbiji. Iznajmljivao je prostor na prvom spratu aerodroma „Nikola Tesla“ gde je otvorio slot klub „Game Planet“. Klub je nedavno zatvoren.

On je rođeni brat Ljubiše Buhe Čumeta, nekadašnjeg šefa „surčinskog klana“. Čume je trenutno u zatvoru u Padinskoj skeli gde izdržava jednogodišnju kaznu zbog nasilja nad suprugom i napada na policijaca.

1 Comment

  1. Sklopka kaže:

    Prvo, nenormalno je to što suđenje traje 12 godina i što će uskoro zastareli, a samim tim od pravde bi „P“ neće ostati.
    Drugo, obrazlaženje presude je smešno. Svedoci su pristrasni (naročito kućna pomoćnica haha) a okrivljenom koji i po zakonu ima pravo da laze…Do sada se verovalo svedocima i oštećenom, sada se veruje kriminalcima.
    Treće, pustiti sve zatvorenike iz zatvora. Oni su nevini za ove sto se slobodno šetaju ulicama.