Oslobođen Dragoslav Kosmajac

Oslobođen Dragoslav Kosmajac

Dragoslav Kosmajac (foto: KRIK)

Viši sud u Beogradu oslobodio je danas Dragoslava Kosmajca optužbi da je uticao da se na njegovo ime upiše oko sedam i po ari državnog zemljišta čime je oštetio državu za oko 95.000 evra. Sudija je obrazlažući presudu rekla da tužilaštvo nije uspelo da dokaže navode iz optužnice.

Piše: Jelena Radivojević

„Tužilaštvo, a pre svega Državno pravobranilaštvo, se na inertan način odnosilo prema celom postupku“, rekla je sudija Tatjana Sretenović obrazlažući presudu. Ona je podsetila da se pravobranilac nije odazivao sudskim pozivima, niti izjasnio na veštačenje koje je izvršeno, a posebno se osvrnula na to da je i sam štetu po državu opisao kao „hipotetičku“.

Sudija je rekla da je odluka doneta jednoglasno i da sudsko veće na osnovu brojnih izvedenih dokaza nije utvrdilo da su Drago Milidrag i Milan Rapajić izvršili zloupotrebu službenog položaja, niti da ih je Kosmajac podstrekao na tako nešto.

„Tužilaštvo tokom postupka nije izmenilo optužnicu, a došli smo do novih saznanja i tu pre svega mislim na veštačenje“, rekla je Sretenović. Ona je govorila o veštačenju koje je utvrdilo da sporna parcela nije bila državna.

Kosmajac je novinarima danas kratko rekao da nema komentar o presudi. Kosmajcu je ukinuta i mera zabrane napuštanja prebivališta.

Ovo je prvostepena presuda, a tužilaštvo će moći da se na nju žali Apelacionom sudu u Beogradu.

Optužbe

Podsetimo, Dragoslav Kosmajac bio je optužen da je uticao da se na njegovo ime upiše oko sedam i po ari državnog zemljišta čime je oštetio državu za oko 95.000 evra.

Osim njega, optuženi su i oni koji su mu, kako se navodi u optužnici, omogućili da se upiše kao korisnik parcele. Kosmajac se, kako se navodi u dokumentima iz istrage, u septembru 2010. godine sastao sa Dragom Milidragim, zaposlenim u privatnoj firmi koja je imala ugovor sa Republičkim geodetskim zavodom. Milidrag je bio angažovan da izradi katastar nepokretnosti za opštinu Zvezdara gde Kosmajac živi.

Tužilaštvo tvrdi da je Kosmajac podstrekao Milidraga da mu omogući da se u katastar upiše kao jedini vlasnik parcele. Na ovom sastanku bio je geometar Milan Rapaić koji je posredovao da se Milidrag i Kosmajac upoznaju.

Milidrag je, piše u optužnici, izbrisao iz katastra ostale suvlasnike parcele i upisao Kosmajca kao jedinog korisnika 763 kvadratna metra zemljišta.

Veštačenjem koje je predstavljeno na suđenju utvrđeno je da zemlja nikada nije pripadala državi. Saslušani su i svedoci od kojih je Kosmajac kupio zemljište.

Državni pravobranilac Saša Jurić je na suđenju ispričao da je šteta po državu zapravo hipotetička – država bi bila oštećena tek ukoliko bi Kosmajac svoje pravo da koristi zemljište pokušao da pretvori u vlasničko pravo i nakon toga pokušao da proda spornu parcelu. Uprkos tome, Pravobranilaštvo se pridružilo krivičnom gonjenju.

„Najveći narko-diler“

Kosmajac je postao poznat kao „najveći narko-diler“ kada ga je na konferenciji za medije pre skoro četiri godine tako označio tadašnji premijer Aleksandar Vučić. Ministar policije Nebojša Stefanović nakon konferencije oformio je specijalan tim kome je cilj bio da dokaže Kosmajčevu vezu sa organizovanim kriminalom.

Uhapšen je u novembru 2014. godine u svojoj kući u beogradskom naselju Mali Mokri Lug. U pritvoru je proveo tri meseca, a izašao je pošto je platio jemstvo od 200.000 evra.

Policijska istraga nije uspela da dokaže Kosmajčevo učešće u trgovini narkoticima, pa se policija fokusirala da ga optuži za utaju poreza.

Vučić je u intervjuu za KRIK u aprilu 2016. godine naveo da akcija protiv Kosmajca nije uspela jer nije bilo dovoljno dokaza, ali i jer su mnogi iz policije „radili sa Kosmajcem“.

„Na kraju je pronađena utaja poreza. Da li je to dovoljno – nije“, rekao je tada Vučić.

Međutim i te optužbe protiv Kosmajca su „pale“ na sudu. Tužilaštvo je podiglo optužnicu za utaju oko četiri hiljade evra poreza, ali je sud utvrdio da u pitanju nije krivično delo već prekršaj.

Kriminalna prošlost

Kosmajac je, prema Beloj knjizi organizovanog kriminala MUP-a Srbije iz 2001. godine, „povezan sa međunarodnim krijumčarima opojne droge u Južnoj Americi, odakle organizuje transporte velikih količina kokaina za Evropu“, ali se bavi i trgovinom heroinom iz Turske, Bugarske i Makedonije u Evropu.

On je, navodno, drogom snabdevao Ljubišu Buhu Čumeta i Dušana Spasojevića, bivše vođe dve najmoćnije kriminalne grupe u Srbiji – „surčinskog“ i „zemunskog klana“.

„On sam nikada ne dolazi u kontakt sa narkoticima niti licima koja neposredno vrše navedene poslove“, navodi se u policijskom izveštaju.

Dokumentacija koju je KRIK sakupio, pokazuje da je protiv Kosmajca do 2000. podneto više krivičnih prijava, uglavnom zbog nelegalnog posedovanja oružja. Osuđen je dva puta – 1973. i 1977. godine i odslužio je obe kazne.

Pročitajte sve vesti o Dragoslavu Kosmajcu

Dokumentaciju koja se odnosi na Dragoslava Kosmajca možete pronaći u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove)

Comments are closed.