Osam osoba uhapšeno zbog zelenašenja i pranja novca

Osam osoba uhapšeno zbog zelenašenja i pranja novca

Predmeti oduzeti od uhapšenih (foto: mup.gov.rs)

Osam osoba uhapšeno je u više gradova u Srbiji zbog sumnje da su zelenašenjem nezakonito stekli oko 500 miliona dinara odnosno oko 4,2 miliona evra. Uhapšenima je privremeno oduzeto 47 stanova, 59 kuća, 10 lokala, 22 pomoćne zgrade, jedna stambeno-poslovna zgrada, garaža i oko 189 hektara građevinskog i poljoprivrednog zemljišta, saopštila je policija.

Piše: Bojana Pavlović

Po nalogu tužilaštava iz Beograda, Novog Sada, Niša i Kraljeva policija je u okviru akcije „Gnev“ uhapsila osam osoba zbog sumnje da su zelenašnjem nezakonito prisvojili 500 miliona dinara. 

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, osumnjičeni su pozajmljivali građanima novac uz visoku kamatu, a obezbeđivali su se upisom zaloga nad stanovima i kućama.

Oni su, kako se sumnja, sačinjavali ugovore o zajmu, kao i priznanice koje su overavali kod odabranih notara i advokata, a kad dužnici nisu mogli da vrate novac, overena dokumenta koristili su da postanu vlasnici založenih nepokretnosti.

Osim zelenašenja, osumnjičeni su i za pranje novca – novac koji su stekli naplatom kamata i raspolaganjem nepokretnostima, ulagali su u nove zajmove, ali i druge investicije.

Pretresom stanova koje koriste osumnjičeni privremeno je oduzeto oko 400.000 evra, oko četiri kilograma zlatnog nakita, 21 kilogram srebrnog nakita, dva ručna sata i sedam umetničkih slika.

Osumnjičenima je po naredbi tužilaštva zabranjeno da raspolažu novcem koji imaju u bankama i to u iznosu od oko – 650.000 evra, 100.000 dolara, 100.000 švajcarskih franaka i

7 miliona dinara, kao i nepokretnostima – 47 stanova, 59 kuća, 10 lokala, 22 pomoćne zgrade, jedna stambeno-poslovna zgrada, garaža i oko 189 hektara građevinskog i poljoprivrednog zemljišta.

Ukupna vrednost imovine koja je oduzeta od osumnjičenih ili na koju je stavljena zabrana raspolaganja iznosi oko 5 miliona evra, saopštila je policija.

Krivičnom prijavom protiv ovih osmoro osumnjičenih biće obuhvaćene još tri osobe, od kojih su dve u bekstvu, a treća odranije u pritvoru. 

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnim tužilaštvima.

Comments are closed.