Osam osoba uhapšeno zbog korupcije pri izvozu voća u Rusiju

Osam osoba uhapšeno zbog korupcije pri izvozu voća u Rusiju

foto: Pixabay

Policija je uhapsila osam osoba zbog sumnje da su voće koje su uvozili iz Grčke izvozili u Rusiju lažno prikazujući da je proizvedeno u Srbiji, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Piše: Milica Vojinović

Uhapšen je Željko Obradović, direktor firme „Tornado šped“ iz Subotice, radnica ove firme, kao i četiri otkupljivača voća i povrća.

Oni su, veruje policija, organizovali uvoz voća iz Grčke, a zatim sačinjavali lažnu dokumentaciju da je proizvedeno u Srbiji i izvozili ga u Rusiju – suprotno Sporazumu o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije.

Sumnja se da je Obradović sa računa firme „Tornado šped“ domaćim poljoprivrednim proizvođačima uplaćivao novac za više voća nego što mu je isporučeno, da bi oni zatim novac skidali sa računa i vraćali ga Obradoviću i drugim otkupljivačima. Na ovaj način, veruje policija, Obradović je protivpravno stekao gotovo 25 miliona dinara i utajio oko 12 miliona dinara poreza.

Protiv 25 poljoprivrednih proizvođača policija će podneti krivične prijave zbog sumnje da su učestvovali u pranju novca, piše u saopštenju.

Policija je privela i jednog fitosanitarnog inspektora, kao i radnika komunalnog preduzeća „Čistoća i zelenilo Subotica“ zbog sumnje da su falsifikovali dokumenta i Obradoviću omogućili da proda nektarine vraćene iz Rusije koje su, prema rešenju inspekcije, bile predviđene za uništavanje.

Za jednim četrdesetrogodišnjim otkupljivačem voća i povrća policija traga.

2 Comments

  1. Tehnološki višak kaže:

    Isti slučaj je sa mlekom ,uvozi se sirova pavlaka iz zemalja evropske unije (Nemačke,Poljske)
    Cisterna sa 30 000 l pavlake obrnutim procesom postaje 200 000 mleka koje se normalno prerađuje i izvozi u Rusiju

  2. Darko kaže:

    Zašto policija nije uhapsila i one likove što su izvozili kačkavalj u Rusiju iz Sremske Mlekare prošle godine, kačkavalj koji je uvožen iz Ukrajine i Poljske a izvožen u Rusiju kao da je proizveden u Srbiji. O tome je pisala Politika prosle godine. Ne važi zakon za sve izgleda.