Optužnica zbog krađe identiteta Andreja Vučića

Optužnica zbog krađe identiteta Andreja Vučića

Viši sud u Beogradu potvrdio je danas optužnicu protiv 18 osoba osumnjičenih da su krađom identiteta osnovali sedam fantomskih firmi. Među firmama je i „Asomakum“ – kompanija registrovana na ime Andreja Vučića, brata premijera Aleksandra Vučića.

Piše: Nataša Marković

U saopštenju suda navodi se da je optužnica podignuta zbog prevare, pranja novca i zloupotrebe položaja odgovornog lica.

Oni su hapšeni u aprilu 2015. godine zbog sumnje da su krađom identiteta osnovali sedam kompanija.

Ministar Stefanović tada je izjavio da su oni „tokom 2009. i 2010. godine dostavili lažne poreske prijave, na osnovu kojih su zahtevali povraćaj 23,3 miliona dinara na ime PDV-a“. Optuženi su tako državu oštetili za najmanje 300.000 evra.

Među firmama koje su osnovali je i „Asomakum“, firma registrovana na ime Andreja Vučića.

Javnosti je kompanija „Asomakum“ postala poznata nakon što je poslanik Nove stranke Zoran Živković oktobra 2014. u Skupštini Srbije pokrenuo pitanje njenog poslovanja.

Andrej Vučić je istog meseca podneo tužbu Privrednom sudu da je neko koristeći njegov identitet osnovao ovu firmu i zahtevao ništavost odluke o osnivanju kompanije.

Vučić je u tužbi naveo da su njegova lična karta i potpis falsifikovani, dok je na sudu istakao da „smatra da je u pitanju politička ujdurma kako bi se nanela šteta njegovom bratu“. Sud je nakon njegovog saslušanja i angažovanja grafologa, u oktobru 2015. godine doneo presudu kojom je odluku o osnivanju firme proglasio ništavnom, potvrdivši time da su lična karta i potpis falsifikovani.

Tužbi Andreja Vučića je prethodio postupak koji je Prekršajni sud u Beogradu u martu 2011. godine pokrenuo postupak protiv „Asomakuma“ zbog neplaćanja poreza.

Comments are closed.