Optuženima u slučaju „Agrobanka“ 23 godine zatvora

Optuženima u slučaju „Agrobanka“ 23 godine zatvora

Za zloupotebe u „Agrobanci” desetoro optuženih proglašeno je danas krivim i osuđeno na ukupno 23 godine zatvora, saopštio je Viši sud u Beogradu. Ovo je prva presuda u ovom slučaju posle više od sedam godina suđenja.

Piše: Bojana Pavlović

Direktori i članovi odbora „Agrobanke” osuđeni su jer su od 2006. do 2011. zloupotrebili položaj i nezakonito odobravali kredite prezaduženim preduzećima i na taj način oštetili banku za desetine miliona evra. Osim službenika banke, osuđeni su i direktori preduzeća koja su uzimala kredite.

Tužilaštvo je tvrdilo da su čelnici banke znali da su pozajmice nenaplative odnosno da su založene nekretnine vredele manje nego što je procenjeno. Krediti nisu vraćani zbog čega je banka otišla u stečaj, a njeni dugovi pali su na teret građana Srbije.

Na najdužu kaznu od tri godine i osam mesec zatvora osuđen je Slavoljub Korićanac koji je bio član izvršnog odbora. Trojici optuženih izrečene su kazne ispod zakonskom minimuma, a jedan će kaznu izdržavati kod kuće uz elektronski nadzor. Svima će se u kazne uračunati vreme koje su proveli u pritvoru. Na presudu pravo žalbe imaju i tužilaštvo i odbrana.

Prvooptuženom predsedniku izvršnog odbora banke Dušanu Antoniću presuda nije izrečena pošto mu se zbog zdravstvenog stanja sudi u odvojenom postupku.

Hapšenja u aferi „Agrobanka“ bila su među prvima koje je sprovela vlast na čelu sa Srpskom naprednom strankom i postupak je najavljen kao početak obračuna sa sistemskom korupcijom i onima koji su pljačkali državu.

Tužilaštvo je podiglo četiri optužnice protiv čak 32 dvoje optuženih u ovom slučaju. Suđenje je počelo 2013. i posle sedam godina deluje da nije ispunilo očekivanja.

Tužilaštvo je u međuvremenu odustalo od gonjenja pojedinih optuženih, a dvojica su tokom suđenja preminula, među njima i Radosav Lale Sekulić, suvlasnik „Habit farma“, najvećeg dužnika „Agrobanke“ koji je bio optužen da je posredstvom mreže firmi iz banke izvlačio novac.

Suđenje je počelo u oktobru 2013. a sudio je sudija Dragan Milošević. Milošević je tokom suđenja postavljen za predsednika nadzornog odbora Fudbalskog kluba Crvena zvezda – jednog od velikih dužnika Agrobanke. Klub je potom sklopio dogovor da 10 miliona evra kamate bude otpisano, kako je 2019. izjavio Milošević. Postavilo se pitanje u javnosti da li je Milošević mogao da utiče da dug bude otpisan.

Visoki savet sudstva tvrdio da je Milošević dobio njihovo odobrenje da bude na obe funkcije, a Agencija za borbu protiv korupcije da Milošević nije mogao da utiče na otpis duga pošto je to pitanje između banke i kluba.

Comments are closed.