Optuženi za učešće u ubistvu Darmanovića oslobođeni optužbi

Optuženi za učešće u ubistvu Darmanovića oslobođeni optužbi

Gorgija Darmanović (foto: Fejsbuk/Wiener Mandy)

Sreten Matejić i Saša Đurđanović oslobođeni su danas optužbi da su učestvovali u ubistvu Gorgije Darmanovića Gorga u maju 2018. na Novom Beogradu. Njima se sudilo da su u likvidaciji pomogli kriminalcu Dejanu Stankoviću Ždrokincu, koji nije optužen jer je u međuvremenu ubijen.

Piše: Milica Vojinović

Sudija Višeg suda u Beogradu Ivana Ramić kazala je da je optužene oslobodila optužbi jer tužilac nije dokazao da su pomogli Stankoviću da ubije Darmanovića.

„Tužilac ne samo da ovo nije dokazao, već tokom postupka nije ni utvrđeno ko je izvršio krivično delo i da li je pokojni Dejan Stanković imao učešća u njegovom izvršenju i na koji način. Tužilac se ovim činjenicama uopšte nije ni bavio“, rekla je Ramić. 

Ona je istakla i da je tužilac morao da dokaže da su optuženi znali da će se ubistvo desiti i da su bili svesni da u tome pomažu, što nije učinio.

Presuda nije konačna i tužilaštvo na nju može da se žali Apelacionom sudu u Beogradu.

Crnogorski državljanin Gorgija Darmanović ubijen je početkom maja 2018. na Novom Beogradu. Darmanović je deo života proveo u Južnoj Africi. U Srbiju se vratio 2014. godine, ali je i dalje dobro znao šta se dešava u tamošnjem podzemlju, kako je ispričala za KRIK južnoafrička istraživačka novinarka Mendi Viner.

Kao Darmanovićev ubica označen je Kruševljanin Dejan Stanković zvani Ždrokinac koji je mesec dana nakon ove likvidacije takođe ubijen, pa nije optužen.

Njemu su u ubistvu Darmanovića, kako tvrdi tužilaštvo, pomogli Sreten Matejić i Saša Đurđanović takođe iz Krušeca. Prema optužnici, Matejić je obezbedio motor kojim je Đurđanovć odvezao ubicu na mesto likvidacije i potom mu pomogao da pobegne.

Obojica su negirali krivicu. Đurđanović je na sudu ispričao da je tog dana na Novom Beogradu čekao Stankovićevog sina Vojina u jednoj kladionici, kao i da je Stankovića slučajno sreo dok je prolazio motorom nedaleko od mesta ubistva i da ga je povezao.

Matejić je u svojoj odbrani naveo da nema veze sa zločinom i da se inače bavi preprodajom motora, pa je tako jedan prodao Stankoviću.

Likvidacija Ždrokinca

Stanković je odranije poznat policiji. Sudilo mu se sudilo za ubistvo kruševačkog stomatologa, ali je oslobođen pošto sud nije mogao da utvrdi da li DNK pronađen na mestu ubistva pripada njemu ili njegovom bratu blizancu.

Ubijen je u Kruševcu u junu 2018. Za njegovo ubistvo trenutno se sudi grupi poznatog kruševačkog kriminalca Zorana Jotića Jotke koji je, kako tvrdi tužilaštvo, organizovao njegovo ubistvo kako bi se osvetio za likvidaciju svoj najboljeg prijatelja i saradnika Gorana Petrovića Pete.

I Stankovićev sin Vojin je ubijen i to dan nakon ubistva Darmanovića. Upucan je ispred jednog lokala u centru Kruševca, a za njegovo ubistvo optužen je član grupe Zorana Jotića Jotke.

Zanimljivo je da je i Dejan Stanković, poput Darmanovića, takođe jedan deo svog života proveo u Južnoj Africi.

Pročitajte više o ubistvu Darmanovića

Comments are closed.