Optuženi za ubistvo u „Nani“: Cela odbrana je lažna, hoću da ispričam kako je bilo

Optuženi za ubistvo u „Nani“: Cela odbrana je lažna, hoću da ispričam kako je bilo

Ubijeni Aleksandar Savković (foto: fejsbuk)

Suđenje Nedeljku Grboviću, optuženom za ubistvo Aleksandra Savkovića ispred beogradskog kluba „Nana“ u decembru 2017, odloženo je danas jer je Grbović tražio vreme da pripremi novu odbranu u kojoj će izneti istinu o tome šta je prethodilo ubistvu. On je ranije ispričao da je pucao u Savkovića jer se bojao za svoj i život svog sina.

Piše: Jelena Radivojević

„Dajte tog advokata po službenoj dužnosti, pa da vam ispričam kako je bilo, cela odbrana je lažna“, rekao je Grbović nakon više od petnaest minuta rasprave sa sudijom Marinom Anđelković. Nekoliko puta je ponovio da je sve što su on i drugi optuženi ispričali u svojim odbranama bila laž i da je spreman da ispriča istinu.

Grbović je dao otkaz advokatu i zatražio branioca po službenoj dužnosti.

„Krenuli smo u pogrešnom pravcu od samog početka“, odgovorio je na pitanje sudije zašto ne želi da ga više zastupa advokat Vanja Gajić.

Tokom suđenja, Grbović je nervozno gestikulirao, lomio prste na rukama i raspravljao se sa sudijom.

Najpre se pobunio jer mu sudija Anđelković nije odgovorila na pismo u kom je tražio da njegovom advokatu omogući uvid u dokumenta o Savkovićevoj osuđivanosti, kao i da njegov sin Luka Grbović, koji je svedok u ovom postupku, ne bude suočavan sa drugim svedocima i oštećenima.

„Ja sam lagao i oni su lagali (drugi optuženi prim.aut), ovo dete ne zna da laže“, rekao je Grbović govoreći o svom sinu.

Sudija mu, međutim, nije izašla u susret.

„On za nas nije Vaš sin nego svedok u postupku. Učesnik je u događaju, nije maloletnik“, rekla je Anđelković i objasnila da ona nema pristup dokumentaciji koju Grbović želi da predloži kao dokaz, kao i da se zna kada i kako se predlažu dokazi.

Nakon kraće rasprave sudija je upozorila Grbovića da pripazi na ponašanje i da mora da poštuje sve prisutne u sudnici.

„VI se ljutite kao neko dete, a odrastao ste čovek. Ja verujem da nije lako, u pritvoru ste, neizvestan je ishod, imate porodicu… Ali najbolje na sebe da se ljutite, ne na advokata ili tužilaštvo“, rekla je sudija.

Pošto je dao otkaz advokatu, Grbović je zatražio da se suđenje odloži kako bi imao vremena da pripremi novu odbranu. Sudija Anđelković ga je podsetila da odlaganje ide na njegovu štetu jer je u pritvoru i da je svima u interesu da se postupak što pre završi, ali da nema smisla suditi na silu.

„I meni je u interesu da se završi što pre, ali ne ovako“, rekao je Grbović.

Suđenje je odloženo, a Grbović će u julu uz prisustvo advokata po službenoj dužnosti ponovo izneti odbranu, za koju je rekao da će se razlikovati od onoga što je ispričao u decembru prošle godine.

 Savke

Grbović je ranije na suđenju ispričao da se plašio za svoj i za život svog sina koji je te noći radio kao konobar u „Nani“ i da je zbog toga pucao u Savkovića u decembru 2017.

Pucnjavi je, kako je rekao, prethodila rasprava Aleksandra Savkovića i njegovih prijatelja sa navijačima Crvene zvezde. On i kolege iz obezbeđenja pokušali su da spreče sukob, ali nisu uspeli – došlo je do tuče, nakon čega je ranio Savkovićevog prijatelja Adija Isenovića.

Prema Grbovićevim rečima, Savković je tada počeo da „divlja“ i govori da će da ubije i njega i sina.

„Ubrzao je ka meni, počeo je da se hvata za pojas. U tom trenutku sam opalio u njegovom pravcu“, ispričao je tada Grbović rekavši da je video da ga je pogodio u stomak.

Grbović je tada ispričao i da je imao dojavu da navijači spremaju odmazdu zbog čega je najpre rekao da se ne seća šta se dogodilo te večeri. Pošto je porodicu sklonio na sigurno, rešio je da na sudu iznese sve detalje događaja. Više pročitajte u posebnoj vesti.

Savković je, podsetimo, bio član ekipe ubijenog kriminalca i vođe Partizanove navijačke grupe „Janjičari“ Aleksandra Stankovića poznatijeg kao Sale Mutavi.

Dokumentacija koju poseduje KRIK pokazuje da je Savković sa članovima Stankovićeve ekipe Veljkom Belivukom, Borisom Karapandžićem i još dve osobe 2013. učestvovao u demoliranju kafića „Holivud“ na Karaburmi u vlasništvu Aleksandra Vavića, vođe supraničke navijačke ekipe „Alkatraz“. Razbijanje kafića desilo se u vreme kada su „Janjičari“ predvođeni Stankovićem preuzeli primat na južnoj tribini.

Zbog razbijanja „Holivuda“ Savković je u aprilu 2016. osuđen na godinu dana zatvora. Osim toga, osuđivan je za razbojništvo, nanošenje teških telesnih povreda, prodaju droge, kao i za ometanje pravde zbog pretnji sudiji izrečenih na suđenju.

Više o Savkoviću pročitajte ovde.

Comments are closed.