Optuženi za ubistvo negirao Vučićeve tvrdnje da je hteo da svedoči protiv Koraća

Optuženi za ubistvo negirao Vučićeve tvrdnje da je hteo da svedoči protiv Koraća

Blažo Đurovic (foto: arhiva)

Darko Vesković, optuženi za ubistvo Blaža Đurovića, negirao je danas da je pregovarao o tome da svedoči protiv Filipa Koraća, što je prošle nedelje izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. „Pisanje medija i predsednikova izjava samo idu meni na štetu“, rekao je Vesković. 

Piše: Milica Vojinović

„Uvaženi sude, zamolio bih da me zaštitite od pisanja da sam priznao krivično delo. Od početka postupka, na prvom saslušanju sam negirao krivično delo i više puta sam ponovio da nemam nikakve veze sa ovim. Molim vas da me zaštitite od nesitina da sam svedok saradnik i da mi je neko nudio da to budem. Ugrožena je bezbednost moje porodice“, obratio se Vesković sudu.

On je zatražio i da se objavi istina o ranjavanju njegovog brata Miloša prošle godine u Nemačkoj – da iza toga ne stoji Filip Korać. Korać je desna ruka poznatog kriminalca Luke Bojovića i blizak je škaljarskom kriminalnom klanu, kako tvrde policija i BIA. 

Vesković je više puta tokom ovog suđenja rekao da nije ubio Blaža Đurovića i da stoga niko nije ni mogao da ga podstrekava na to, pa ni Korać. 

Da Korać ima veze sa ovim ubistvom sumnjali su policija i tužilaštvo koje je protiv njega vodilo istragu. Tema je aktuelizovana prošle nedelje pošto je istraga obustavljena, zbog čega je predsednik Srbije javno kritikovao tužilaštvo. 

„Kad ga imate i za umešanost u ubistva, i sad znam da ću da budem kritikovan, neko će da se pojavi u tužilaštvu da kaže: ’Pa da, ali nisu procesne pretpostavke u potpunosti ispunjene i ne možemo da damo status svedoka saradnika čoveku koji kaže da mu je Filip Korać platio ubistvo i da je on bio taj koji je to uradio’“, ispričao je Vučić.

Veskovićeva advokatica Zora Dobričanin Nikodinović pridružila se molbama njenog branjenika.

„Niko nije razgovarao o statusu svedoka saradnika, a onda se po medijima prenose priče da jeste. Mene zanima da se utvrdi ko prenosi te nesitine, plasira ih i najvišim državnim organima, čak i predsedniku. Ko je slagao predsednika države?“, upitala je ona.

Sudija Olivera Đurić im je odgovorila da od pisanja medija zaštitu potraže na drugom mestu.

„U ovoj sudnici, pred ovim većem, sudiće se fer i pošteno”, kazala je ona.

Rafalna paljba na Đurovića

Osim što se na današnjem suđenju pričalo o statusu svedoka saradnika i Filipu Koriću, svedočila su i dva veštaka. Oni nisu predstavljali svoje nalaze jer su ih ranije pismeno dostavili sudu, već su samo odgovarali na pitanja tužioca i Veskovićevih advokata.

Veštak Marko Popadić analizirao je čestice pronađene na rukavici koju je policija otkrila u automobilu zapaljenom posle ubistva Đurovića. Na rukavici je pronađen DNK optuženog Veskovića. Veštak je ispričao da je na rukavici otkrivena čestica poreklom iz vatrenog oružja, ali nije mogao da precizira  iz kog tačno oružja. Kazao je i da nije moguće utvrditi kako je ova čestica dospela na rukavicu.

Balistički veštak Milan Kunjadić ispričao je da je na Đurovića pucano sa male razdaljine, iz automatske puške i to rafalnom paljbom. Kako je tužilac istakao reč je o pušci za koju dozvolu imaju samo pripadnici vojske i policije.

Podsetimo, Veskoviću i Nemanji Ivanovu sudi se za ubistvo Blaža Đurovića koje se dogodilo u martu 2018. godine ispred kuće u kojoj je stanovao u Beogradu. Kako se navodi u optužnici, dok su se mimoilazili sa Đurovićem, iz automobila kojim je upravljao Ivanov, Vesković je pucao na Đurovićev auto. Ispalio je gotovo 30 metaka u Đurovića, tvrdi tužilaštvo.

Zatim zapalili svoj automobil u beogradskom naselju Kumodraž i pobegli. Policija je u gepeku pronašla pušku iz koje je pucano na Đurovića, kao i rukavice i deo rukava. Na pušci su, kako su veštaci utvrdili, pronađeni DNK tragovi obojice optuženih, a tužilaštvo tvrdi da je iz nje pucao Vesković, dok ju je Ivanov samo nosio.

Krivična prošlost

Vesković i Ivanov iza sebe imaju krivičnu prošlost.

Ivanov je osuđivan zbog različitih krivičnih dela. U postupku za ubistvo Vladana Veličkovića u hotelu „Majdan“ u Beogradu osuđen je na dve godine zatvora jer je tukao Veličkovića u koga je potom pucao Stanko Buhanac. U junu 2007. Ivanov je bio osuđen na godinu i po dana zatvora zbog otmice.

Njegovo ime spominjalo se i u okviru akcije „Papirus“ koju je sprovela bosanska bezbednosna agencija SIPA, jer je, kako su tvrdili, bio među osobama koje su nabavile lažni pasoš od grupe uhapšene zbog falsifikovanja dokumenata.

Sa lažnim pasošem uhapšen je i optuženi Vesković 2017. kada je pokušao da iz Srbije pređe u Mađarsku na graničnom prelazu Horgoš zbog čega je bio osuđen na uslovnu kaznu.

I ubijeni Đurović imao je krivični dosije. Sudilo mu se za otmicu Jovice Radonjića, člana kriminalne grupe „Firma“, a postupak je obustavljen pošto je Radonjić ubijen u aprilu 2015. godine.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Više o Filipu Koraću pročitajte u posebnoj priči

Comments are closed.