Optuženi za ubistvo Đurovića ponudio imovinu kao jemstvo za puštanje iz pritvora

Optuženi za ubistvo Đurovića ponudio imovinu kao jemstvo za puštanje iz pritvora

Blazo Đurovic (foto: arhiva)

Advokatice Darka Veskovića, jednog od optuženih za ubistvo Blaža Đurovića, danas su predložile sudu da on bude pušten iz pritvora uz jemstvo – imovinu vrednu oko 40 miliona dinara koja bi trebalo da bude garancija da po izlasku iz pritvora neće pobeći. Suđenje je potom odloženo, a o ovom predlogu sudije će naknadno odlučiti. 

Piše: Milica Vojinović

Ozvučenje u sudnici Okružnog zatvora u Beogradu danas nije radilo, ali je moglo da se vidi kako advokatica optuženog Veskovića Zora Dobričanin Nikodinović sudskom veću i tužiocu Nenadu Stefanoviću predaje određene papire. Ova dokumenta su, kako je kasnije rekla novinarki KRIK-a, predlog za njegovo puštanje iz pritvora uz jemstvo.

„Dostavili smo dokumentaciju sa procenama vrednosti nekretnina, to je nešto oko 40 miliona dinara i to je sva ima imovina uže i šire porodice Vesković Darka“, kazala je Dobričanin Nikodinović za KRIK i dodala da je optuženi Vesković dao obećanje da se neće kriti ukoliko bude pušten iz pritvora.

Sud će, kako je rekla, razmotriti ovaj predlog, dok je tužilac Stefanović bio protiv ukidanja pritvora.

Vesković i Nemanja Ivanov optuženi su da su pre nešto više od dve godine ubili Blaža Đurovića ispred kuće u kojoj je stanovao u Beogradu. Vesković je u njega ispalio gotovo 30 metaka iz automobila koji je vozio Ivanov, veruje tužilaštvo.

Danas je trebalo da svedoče veštaci o DNK koji je pronađen na rukavici u zapaljenom automobilu za koji tužilaštvo veruje da je korišćen prilikom likvidacije. 

Suđenje je, međutim, odloženo nakon što je predloženo puštanje iz pritvora Veskovića jer na ročište nije došao advokat Dejan Lazarević koji brani Nemanju Ivanova. Advokat je, naime, u isto vreme imao i suđenje na kom brani optuženog narko-bosa Darka Šarića, a koje je takođe odloženo.

Obojica optuženih ranije su osuđivani za različita krivična dela. Ivanov je u postupku za ubistvo Vladana Veličkovića u hotelu „Majdan“ u Beogradu osuđen na dve godine zatvora jer je tukao Veličkovića u koga je potom pucao Stanko Buhanac. U junu 2007. Ivanov je bio osuđen na godinu i po dana zatvora zbog otmice.

Njegovo ime spominjalo se i u vezi sa akcijom „Papirus“ koju je sprovela bosanska bezbednosna agencija SIPA. On je, navodno, bio među osobama koje su nabavile lažni pasoš od grupe uhapšene zbog falsifikovanja dokumenata.

Optuženi Vesković uhvaćen je sa lažnim pasošem 2017. kada je pokušao da iz Srbije pređe u Mađarsku na graničnom prelazu Horgoš i zbog ovoga je osuđen na uslovnu kaznu.

I protiv ubijenog Đurovića vodio se krivični postupak. Bio je optužen da je učestvovao u otmici Jovice Radonjića, člana kriminalne grupe „Firma“, a postupak protiv njega obustavljen je 2015. godine.

Policija je u vezu sa ovim ubistvom dovodila i Filipa Koraća, bliskog saradnika kriminalca Luke Bojovića. Za Koraćem, koji predvodi kriminalnu grupu blisku škaljarskom klanu, bila je raspisana interpolova poternica početkom prošle godine, ali je postupak obustavljen godinu dana kasnije. Tom prilikom negodovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodeći da je Korać jedan od najopasnijih ljudi u Srbiji. Više o Koraću pročitajte u posebnom tekstu.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Comments are closed.