Optuženi za rasturanje kluba tvrde da nikad nisu bili u „Komitetu“

Optuženi za rasturanje kluba tvrde da nikad nisu bili u „Komitetu“

Huligani napadaju klub "Komitet" (foto: printskrin)

Desetorica optuženih za rasturanje kluba „Komitet“ u Beton hali u Beogradu na današnjem suđenju odbili su da iznose odbranu, ali su ponovili da nisu krivi za dela za koja su optuženi.

Piše: Bojana Pavlović

O događajima u klubu „Komitet“ optuženi nisu želeli da se izjašnjavaju pošto, kako su naveli, tamo nikada nisu ni bili.

„Nisam kriv, nikad nisam bio u klubu ’Komitet’, nikog nisam tukao niti gađao sa parkinga“, rekli su uz neznatne razlike gotovo svi okrivljeni, osim Aleksandra Vidojevića koji je naveo da ostaje pri iskazu koji je dao u tužilaštvu.

Prema savetima advokata, odbili su da odgovaraju na pitanja tužiteljke i sudije.

Optužnica

Krajem oktobra tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Miloša Hrkmana, Predraga Košprdića, Marka Čičkovića, Stefana Bjelivuka, Aleksandra Vidojevića, Marka Milosavljevića i Mladena Vučetića, a u novembru i protiv Milana Jezdimirovića, Borisa Karapandžića i Inela Čantrića. Sudi im se u zajedničkom postupku za nasilničko ponašanje i nanošenje lakih i teških telesnih povreda.

Njima se na teret stavlja da su u oktobru prošle godine upali u klub „Komitet“, rasturili inventar i prebili dvojicu muškaraca za koje mediji navode da su obezbeđivali klub.

Nakon što su se prethodno organizovali, optuženi su iz kluba „Gotik“ koji je u neposrednoj blizini krenuli ka „Komitetu“ noseći metalne šipke i palice, čaše i flaše, navodi tužilaštvo. Maskirani fantomkama, sa kapuljačama ili duksevima navučenim preko lica prišli su klubu i počeli da bacaju predmete ka ulazim vratima. Po ulasku, počeli su da lome i obaraju stolove i stolice, kase i da udaraju goste, piše u optužnici.

Tužilaštvo nije utvrdilo ko je šipkama napao Vladimira Mačara i Slavoljuba Vanića, kome je od udarca pukla lobanja.

Pogledajte snimak sigurnosnih kamera sa parkinga ispred „Komiteta“ na kom se vidi kako tridesetak mladića sa kapuljačama dolazi u klub, koji je objavio KRIK.

Kriminalne veze

Aleksandar Vidojević i Boris Karapandžić članovi su ekipe Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja koji je preuzeo upravljanje Partizanovom navijačkom grupom „Janjičari“ posle ubistva kriminalca Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi.

Članovi ove grupe obezbeđivali su beogradske klubove i splavove, čuvali predstavnike fudbalskog kluba Partizan, prodavali drogu i učestvovali u tučama, pucnjavama i ubistvima. Stanković je ubijen u oktobru 2016, a  grupu je preuzeo Belivuk koji je tri meseca kasnije uhapšen zbog sumnje da je umešan u ubistvo. On je nepravosnažno oslobođen u ovom postupku.

Pošto su vođe grupe bile sklonjene, kao glavni na tribini nametnuo se Aleksandar Vidojević zvani Aca Rošavi. Bio je deo mlađe navijačke ekipe, nekada blizak navijačkoj grupi „Alkatraz“, a kada su sredinom 2013. godine južnu tribinu preuzeli Stankovićevi „Janjičari“, Vidojević se priklonio njima.

Protiv Vidojevića već su ranije vođeni postupci za različita krivična dela – nasilničko ponašanje na utakmici, razbojništvo i nedozvoljeno nošenje oružja. Bio je i član skupštine fudbalskog kluba Partizan kao predstavnik navijača, a danas je jedan od uticajnijih u ekipi.

Karapandžić je deo iste ekipe. On je bio navijač Crvene zvezde, ali se kasnije priključio „Janjičarima“.

Ranije je osuđivan za trgovinu drogom, držanje oružja i razbijanje kafića „Holivud“ u vlasništvu bivšeg vođe navijača Partizana Aleksandra Vavića.

U junu ove godine, Vidojević i Karapandžić su sa grupom navijača među kojima je bio i Danilo Vučić, sin predsednika Srbije Aleksandra Vučića, navijali na utakmici Srbija – Kostarika na svetskom fudbalskom prvenstvu u Rusiji.

Pročitajte sve vesti o ovom slučaju

1 Comment

  1. Игор kaže:

    Нисте написали да ли је било повређених сем те двојице момака,да ли су тукли госте или су само полупали клуб,то је битно!?Битно је да сте написали да је председников син био са њима на некој утакмици која везе нема са овим инцидентом!