Optuženi za prebijanje Peconija izlazi iz pritvora

Optuženi za prebijanje Peconija izlazi iz pritvora

Prebijanje i ranjavanje Rankovića (foto: skrinšot)

Neđeljko Mumin, optužen da je sa Željkom Rutovićem pretukao i ranio Predraga Rankovića Peconija u hotelu „Prag“ u martu 2017, biće pušten iz pritvora pošto je odluku o prihvatanju jemstva potvrdio i Apelacioni sud.

Piše: Bojana Pavlović

Krajem januara sud je prihvatio jemstvo od 55.000 evra koje je Mumin obezbedio iz hipoteke. Na ovu odluku žalilo se tužilaštvo, ali je Apelacioni sud odbacio žalbu i potvrdio ukidanje pritvora.

Mumin bi trebalo da u toku dana bude pušten iz pritvora u kom je od oktobra 2017.

Prema rečima njegovog advokata Slavka Petrića, on još nije pušten pošto sudija čeka dokaz od katastra da je na Muminov stan upisana hipoteka kao garancija da će se pojavljivati na sudu.

„Ako se potvrdi rešenje, po sili zakona se ukida pritvor. Prvi put ovo vidim, a advokat sam 30 godina. Ne vidim da to ima uporište u zakonu“, kaže Petrić.

Drugi optuženi u ovom slučaju Željko Rutović je i dalje u bekstvu i sud je odbio da mu odobri jemstvo. Petrić kaže da je sudu dostavio njegove lekarske nalaze iz Amerike.

Napad na Rankovića dogodio se u beogradskom hotelu „Prag“ u martu 2017. Rutoviću i Muminu na teret se stavlja nanošenje teških telesnih povreda, nasilničko ponašanje i nedozvoljeno nošenje oružja.

U optužnici se navodi da je nakon kraće rasprave, Mumin Rankovića udario pištoljem u glavu, hvatao i odgurivao, onemogućavajući mu da pobegne dok mu je Rutović pucao u noge. Kada je Ranković pao, piše u optužnici, Mumin ga je šutnuo u grudi, a Rutović i nepoznata osoba gađali su ga staklenim čašama.

Mumin je u svojoj odbrani na sudu rekao da se događaji nisu odvili onako kako su opisani u optižnici i da je do pucnjave došlo usled guranja.

Ranković je rekao da se ničeg ne seća.

Snimak

Na suđenju je prikazan i snimak sigurnosne kamere iz restorana hotela na kom se vidi Ranković u društvu više osoba među kojima je bio i Rutović. Vide se da se njih dvojica obraćaju jedan drugom, posle čega Rutović poseže rukom ispod sakoa.

Ovde snimak preskače, a zatim se u nastavku pored Rankovića pojavljuje Mumin u beloj košulji koji pre ovoga nije bio u vidokrugu kamere. Ranković ustaje sa mesta, a Mumin mu prilazi i zadaje nekoliko udaraca.

Vidi se da Rutović sa pištoljem u ruci dolazi do njih i nekoliko puta puca u Rankovića koji pada na zemlju. Rutović zatim sa stola besno podiže čaše, flaše i druge predmete i baca ih na Rankovića. Rutović odlazi, a Mumin se saginje i pretresa Rankovića, a potom i on napušta restoran.

Odbrana je osporavala snimak tražeći da bude izbačen iz dokaza pošto preskače i deluje da mu nedostaju delovi. Svedok je na prošlom suđenju rekao da snimak preskače jer su takva bila podešavanja na snimaču – da snima samo kad se nešto dešava.

Ranković i Rutović danas su poslovni ljudi, a devedesetih su bili poznati po svojim kriminalnim vezama.

Pročitajte sve vesti u vezi sa ovim slučajem

Comments are closed.