Optuženi za demoliranje u Beton hali pušteni iz pritvora

Optuženi za demoliranje u Beton hali pušteni iz pritvora

Trojica optuženih za demoliranje kluba „Komitet“ u Beton hali puštena su iz pritvora prvog novembra, rečeno je novinarima KRIK-a iz Prvog osnovnog suda u Beograda. Među njima je i Aleksandar Vidojević zvani Aca Rošavi, član grupe ubijenog kriminalca Aleksandra Stankovića Saleta Mutavog. Preostaloj četvorici optuženih određen je kućni pritvor.

Piše: Milica Vojinović

Sud je u odgovoru za KRIK naveo da su prestali razlozi zbog kojih im je pritvor određen, odnosno jer su ispitani svi svedoci događaja. Vidojević je u pritvoru proveo ukupno 10 dana.

Protiv ove sedmorice podignuta je optužnica za nasilničko ponašanje zbog sumnje da su početkom oktobra upali u klub „Komitet“ u Beton hali, lomili inventar i pretukli više osoba. Nekoliko dana kasnije, naknadno su optužena još trojica osumnjičenih, pa je tužilaštvo predložilo sudu da spoji postupke pošto je reč o istom događaju.

Podsetimo, KRIK je ranije objavio snimke sigurnosne kamere sa parkinga ispred kluba koja je snimila tridesetak huligana kako prilaze klubu, a zatim bacaju nepoznate predmete u pravcu ulaza.

Protiv Aleksandra Vidojevića ranije su vođeni postupci za različita krivična dela – nasilničko ponašanje na utakmici, razbojništvo i nedozvoljeno nošenje oružja. Bio je blizak Partizanovoj navijačkoj grupi „Alkatraz“, međutim, kada su sredinom 2013. godine južnu tribinu preuzeli „Janjičari“ koju je predvodio Aleksandar Stanković, Vidojević se priklonio njima. Bio je član skupštine fudbalskog kluba Partizana kao predstavnik navijača.

Posle Stankovićevog ubistva „Janjičare“ je preuzeo njegov najbliži saradnik Veljko Belivuk. Belivuk je, međutim, uhapšen zbog pomaganja u ubistvu, pa je navijanje na tribinama vodio Vidojević.

Vidojević je uslikan u grupi navijača među kojima je bio i Danilo Vučić, sin predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u junu ove godine na utakmici Srbija – Kostarika na svetskom prvenstvu u fudbalu. Sa njima je tada bilo još navijača „Janjičara“ koje su prepoznali novinari KRIK-a, a protiv mnogih od njih su vođeni postupci za različita krivična dela.

Sale Mutavi

Aleksandar Stanković Sale Mutavi sa svojom navijačkom grupom „Janjičari“ postao je uticajan na južnoj Partizanovoj tribini sredinom 2013. godine. Pre toga, bio je navijač suparničkog kluba Crvena zvezda.

Iste te godine, osuđen je kao vođa grupe koja je prodavala drogu, ali nikada nije otišao u zatvor. Sud mu je čak 12 puta odložio služenje zatvorske kazne, kako je KRIK ranije otkrio.

Za Stankovića je šira javnost prvi put čula za njega 2016. godine, nekoliko meseci pre nego što je ubijen, kada su objavljeni snimci brutalnog prebijanja članova obezbeđenja direktora Partizana Miloša Vazure.

Dvojica aktera sa ovog snimka su uhapšena, ali ne i Stanković. Tužilaštvo ga nije ni pozvalo na razgovor. Na pitanje novinara zašto nije pokrenut postupak protiv Stankovića, premijer Aleksandar Vučić rekao je da „taj jedan nikoga nije pipnuo“.

Stanković je ubijen u oktobru te godine. U javnosti su otkrivene i njegove veze sa Nenadom Vučkovićem Vučkom, pripadnikom Žandarmerije.

Pročitajte s kim je navijao predsednikov sin

1 Comment

  1. insajeder kaže:

    Nije on clan ekipe Aleksandra Stankovica, bio je njegov clan sada je clan jednog drugog Aleksandra…velikog