Optuženi u slučaju Beko negirali krivicu

Optuženi u slučaju Beko negirali krivicu

Milan Beko (foto: N1)

U ponovljenom suđenju za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka optuženi Aleksandar Zdravković i Maja Adrovac negirali su da imaju veze sa ovim događajem.

Piše: Nataša Marković

Ne znam gde sam bio taj dan jer mi datum nije bitan, ali znam gde tada sigurno nisam bio“, rekao je Zdravković, nekadašnji član zemunskog klana, aludirajući da nije imao ništa sa napadom na Beka 14. novembra 2014. On je optužen da je pucao u Beka, a Maja Adrovac da mu je u tome pomogla i obezbedila municiju.

Najveći deo današnjeg suđenja odnosio se na ispitivanje optuženih u vezi sa komunikacijom između telefonskih brojeva koje su koristili. Ova komunikacija registrovana je dan pre napada na Beka, a tužilaštvo ju je predložilo kao dokaz.

Suđenje otvoreno za javnost
Zdravković je na početku suđenja tražio da se ono zatvori za javnost jer se, kako je rekao, protiv njega vodi „linč u medijima“.
„Pišu da sam ubica, član zemunskog klana, da su jedva sprečili moje bekstvo i da su zbog ovog slučaja pokušali da me ubiju. To ništa nije tačno“, rekao je Zdravković. Ovom predlogu protivila se Bekova odbrana.
Sud je odbio njegov zahtev.

Zdravković je objasnio da Maju Adrovac poznaje kao suprugu Ivana Adrovca i da se čuo sa njom samo kada ga je Ivan pozivao sa njenog telefona „pošto je često gasio svoj“. Istakao je da mu Adrovac nikada nije dala nikakvu municiju.

Na pitanje da li se sa njom čuo tokom novembra 2014. Zdravković rekao je da „možda jeste, možda nije“. Kada ga je Bekov advokat Zdenko Tomanović pitao o nalazu veštačenja telefona koji govori da je dan pre pucnjave ostvario telefonski kontakt sa brojem koji je Maja Adrovac navela kao svoj, rekao je: „Ne mogu da se setim, a i ne bih se izjašnjavao“.

Maja Adrovac je ponovila da nema nikakve veze sa napadom na Beka i dodala da Zdravkovića poznaje samo kao prijatelja njenog supruga.

Zvala sam mnogo ljudi da bih čula supruga. I da jesam, to je da bih čula supruga“, odgovorila je na Tomanovićevo pitanje da li je pozivala Zdravkovića. Rekla je i da je suprug stalno koristio njen mobilni telefon.

Ona je istakla da je supruga videla poslednji put dva dana pre njenog hapšenja u julu 2015. godine. On je u pritvoru u Švajcarskoj od marta 2016. godine zbog istrage koja se tamo vodi protiv njega zbog pljačke.

 Na današnjem suđenju saslušan je i Bekov vozač Dragan Dragaš koji je još jednom kratko opisao događaj koji se 14. novembra 2014. desio isped Bekove kuće na Senjaku. On je ispričao da se oko pola šest popodne sa Bekom vraćao uobičajenom rutom iz Luke Beograd.

Trideset metara pre ulaska otvorio sam kapiju i kada sam krenuo da stanem primetio sam lice u žbunju sa kapuljačom. Pokušao sam dva puta da pokrenem vozilo, ali nisam uspeo. To su bile stotinke i gospodin Beko je već bio van kola“, opisao je Dragaš.

Ponovljeno suđenje

Zajedničko suđenje Zdravkoviću i Adrovac počelo je prošlog meseca. Nakon Zdravkovićevog hapšenja u julu prošle godine, Viši sud je protiv njega podigao optužnicu zbog sumnje da je pokušao da ubije biznismena.

Adrovac je uhapšena osam meseci nakon napada na Beka nakon što je analizom utvrđeno da se na čaurama sa mesta događaja nalazi njen DNK.

Ona je tokom istrage bila označena kao direktni izvršilac zločina, ali je kasnije optužena za pomaganje u pokušaju ubistva. U junu prošle godine sud je doneo oslobađajuću presudu, ali je ona ukinuta i suđenje je vraćeno na početak.

Optužnica protiv nje i Zdravkovića je potom spojena, ali tužilaštvo nije uspelo da dođe do imena nalogodavaca.

Detaljnije pročitajte u posebnoj priči

1 Comment

  1. mile kaže:

    Ufff mnogo je teško naći nalogodavca, kome je Beko uzeo pare a nije vratio 🙂 Ali Beko je oštetio hiljade radnika, tako da je narod indiferentan na ovakav dogadjaj, da policija radi svoj posao, Beko bi bio u zatvoru, radnici bi imali funkcionalne fabrike i platu, Beko ne bi imao šanse da uzme pare i da ne vrati, i samim tim se ovo krivično delo ne bi ni desilo.