Optuženi na suđenju Šariću: Pare nemaju noge, pa da odu u banku

Optuženi na suđenju Šariću: Pare nemaju noge, pa da odu u banku

Darko Šarić u sudnici Višeg suda (foto: KRIK)

Na suđenju Darku Šariću za pranje 22 miliona evra juče je završeno ispitivanje veštaka čime je suđenje privedeno kraju. Sudija je završne reči zakazao za septembar. Tužiočevo pitanje veštacima da li je sumnjivo što su optuženi novac u torbama nosili u banku, prokomentarisao je jedan od optuženih navodeći da „pare nemaju noge, pa da odu u banku“.

Piše: Bojana Pavlović

Tužilac Saša Ivanić istakao je da je veštačenje potvrdilo tokove novca, kao i da su za kupovinu preduzeća korišćene velike svote u kešu čije poreklo okrivljeni ne mogu da dokažu.

Prema njegovim rečima, veštačenje je opovrgnulo Šarićevu odbranu da je novac stekao prodajom preduzeća „Štampa“ pošto se iz nalaza vidi da je taj novac potrošen krajem 2008. i da stoga nije mogao da bude korišćen za kupovinu preduzeća u Srbiji.

Veštaci su oborili i Šarićeve tvrdnje da mu je novac u kešu davao pokojni Dragan Dudić Fric.

„Da li u spisima koje ste pregledali ima ijednog dokaza da je Dragan Dudić podizao novac sa svog računa?“, pitao je Ivanić.

„Videli smo da je obavljao transfer novca, ali da je podizao gotovinu – nismo“, odgovorio je veštak.

Ivanić je istakao i da veštaci nisu davali odgovor o poreklu novca ostavljajući da odluku o tome donese sud.

Sudija Siniša Petrović zabranio je Ivanićevo pitanje veštacima da li je sumnjivo da osoba novac u banku donese u putnoj torbi. Kako je objasnio Petrović, ovo pitanje je opšte i nema veze sa onim što su stručnjaci veštačili.

Novac u torbama objasnio je optuženi Boban Stojiljković.

„Pare nemaju noge, pa da odu u banku. I dan danas u Vranju pare od pazara se stavljaju u torbu pa nose u banku“, prokomentarisao je Stojiljković.

O istom svedočenju veštaka potpuno drugačiji stav imali su Šarićevi branioci koji su istakli da su veštaci utvrdili da su prenosi novca bili u skladu sa zakonom – da je novac stečen legalnim putem utrošen u imovinu u Srbiji.

„Svima je jasno zbog čega se tužilaštvo devet godina protivilo veštačenju, ovo je trebalo da bude urađeno još tokom istrage“, rekao je jedan od Šarićevih branilaca Danilo Šarić.

Podsetimo, veštačenje tokova novca rađeno je zahtev branilaca. Zadatak veštaka bio je da ispitaju navode iz optužnice i utvrde poreklo novca kojim su kupovane firme, odnosno da ustanove da li su optuženi to radili u svoje ime i svojim novcem ili su preduzeća kupovali za Darka Šarića i njegovim parama.

Naglasili su da su mogli da analiziraju samo dokumentaciju koja je predstavljena kao dokaz na suđenju, te da su često ostajali bez krajnjeg odgovora o poreklu novca.

Šarić i članovi njegove grupe terete su da su 22 miliona evra zarađenih švercom kokaina ubacili u legalne tokove i poslove u Srbiji.

Najčešće je to bilo kupovinom preduzeća u privatizaciji, davanjem pozajmica ili kredita ili sklapanjem fiktivnih ugovora, piše u optužnicama Tužilaštva za organizovani kriminal.

Dokumenatciju u vezi sa ovim slučajem možete pronaći u našoj bazi dokumenata

Pročitajte sve vesti sa suđenja za pranje novca

1 Comment

  1. Stefan kaže:

    Pa kako vas nije sramota da optuzujete coveka koji je dao Drzavi Srbiji 22miliona, treba da ga blagosiljate drzavo 😠

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *