Optuženi na suđenju Šariću: Prisluškivani razgovori ne dokazuju pranje novca

Optuženi na suđenju Šariću: Prisluškivani razgovori ne dokazuju pranje novca

Na jučerašnjem suđenju Darku Šariću i njegovoj grupi za pranje više od 22 miliona evra optuženi su komentarisali ranije puštane prisluškivane razgovore i negirali tvrdnju tužilaštva da razgovori dokazuju da su prali kokainski novac.

Piše: Milica Vojinović

„Napalo nas tužilaštvo k’o Britanci Ruse – prali ste novac i gotovo!“, kazao je optuženi Predrag Milosavljević.

On je, kao i ostali, osporavao da prisluškivani telefonski razgovori koje je tužilaštvo predložilo dokazuju pranje novca.

Optuženi su juče iznosili komentare uglavnom na razgovore Zorana Ćopića, koji su puštani na prethodnim suđenjima. Ćopiću se sudi u odsustvu, a u međuvremenu je u Bosni i Hercegovini osuđen na četiri godine zatvora zbog pranja Šarićevog kokainskog novca.

U Ćopićevim razgovorima, podsetimo, čulo se kako se sa svojim i Šarićevim saradnicima dogovara o načinu prebacivanja novca i sastavljanju faktura za, kako tužilaštvo tvrdi, fiktivne poslove. Neki razgovori ticali su se pregovora o dobijanju kredita, a neki su se odnosili na preuzimanje kompanije „Mitrosrem“ i otkrili da je u tom poslu ulogu imao i bivši šef kabineta ministra policije Branko Lazarević.

Šarić je juče negirao da se iz razgovora čulo da je učestvovao u sklapanju fiktivnih poslova i izneo primedbu na to što ga tužilac ništa nije pitao na prethodnom suđenju – kada je pitanja postavljao optuženom Nebojši Jestroviću.

Optuženi advokat Radovan Štrbac osvrnuo se na razgovor u kome izvesna Ljilja govori Ćopiću: „Nemoj da pričamo o tome, znaš da nas slušaju“.

„A koga ne slušaju? Da li ovde ima neko ko se ne sluša?“, upitao je Štrbac.

Optuženi su juče tražili da se Srđan Petrović, bivši prinudni upravnik Metals banke, sasluša na sudu. Petrović je ranije priznao da je pomagao članovima grupe da uplate oko 600.000 evra u tu banku – sa Tužilaštvom za organizovani kriminal sklopio je sporazum i dobio godinu dana kućnog pritvora.

Podsetimo, Darku Šariću i članovima njegove grupe sudi se jer su, kako se navodi u optužnicama Tužilaštva za organizovani kriminal, 22 miliona evra zarađenih švercom kokaina ubacili u legalne tokove i poslove u Srbiji. Najčešće je to bilo kupovinom preduzeća u privatizaciji, davanjem pozajmica ili kredita ili sklapanjem fiktivnih ugovora, tvrdi tužilaštvo.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Šariću za pranje novca

 

Comments are closed.