Opozicija traži reakciju vlasti na deportaciju Dojčinovića iz UAE

Opozicija traži reakciju vlasti na deportaciju Dojčinovića iz UAE

Maja Videnović/ Dragan Đilas (foto: mc.rs)

Demokratska stranka i Stranka slobode i pravde zatražile su da Vlada Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova hitno reaguju na kršenje ljudskih prava urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića pošto je jutros deportovan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Piše: Jelena Radivojević

Obe stranke tražile su da Ministarstvo spoljnih poslova urgentno odgovori šta je preduzelo u vezi sa zaštitom prava Stevana Dojčinovića koji je deportovan sa aerodroma u Abu Dabiju.

Maja Videnović, narodna poslanica Demokratkse stranke (DS) zatražila je od premijerke Ane Brnabić da odgovori čiji i kakvi interesi su važniji od sloboda ljudi. Ona je zatražila da se država zauzme za Dojčinovića i podsetila da vlast nikada nije stala u zaštitu novinara koji su konstantno pod napadima.

„Ako Vi i Ministrastvo spoljnih poslova niste stali u zaštitu svog građanina, u zaštitu slobode kretanja, u zaštitu slobode medija, u zaštitu boraca protiv korupcije, javno ste, po ko zna koji put, stali u zaštitu kriminala i korupcije“, navela je Videnović i dodala da vlada države koja je na putu ka EU ne sme da ostane bez nedvosmislene i jasne akcije.

Demokratska stranka podsetila je da se ovdašnja vlast često hvali dobrim odnosima sa Emiratima, te da je za očekivati da će brzo dobiti odgovor šta se dogodilo.

„Svako odugovlačenje može podstaći insinuacije da baš nekome iz vrha vlasti nije odgovaralo da se glas istraživačkog novinarstva čuje na najvišem nivou i da se sam vrh vlasti umešao u ovo brutalno gušenje slobode govora“, piše u saopštenju DS-a.

Stranka slobode i pravde (SSP) zahteva da se prekinu svi zvanični kontakti Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata dok se UAE zvanično ne izvini Republici Srbiji i Dojčinoviću.

„Jasno je da je Stevan Dojčinović pritvoren i biće deportovan zbog onoga što je KRIK pisao o Vučićevom kriminalnom režimu. Deo pljačke Srbije sprovodi se sa arapskim partnerima, a tamo se čuva i ukradeni novac. Treba li neki veći dokaz od ovoga?”, napisao je jutros na svom tviter nalogu predsednik SSP-a Dragan Đilas.

Dojčinović je jutros deportovan iz Abu Dabija gde je trebalo da govori na konferenciji Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala o suzbijanju prekogranične korupcije, pranja novca i organizovanog kriminala. Više pročitajte u posebnoj vesti.

Comments are closed.