Brojne nepravilnosti na glasanju

Brojne nepravilnosti na glasanju

KRIK objavljuje fotografije izbornog materijala na kojima se vidi da su listići na kojima je zaokruženo više izbornih lista proglašavani kao važeći i da su u zapisnicima menjani brojevi osvojenih glasova, često u korist vladajuće partije. Opozicija tvrdi i da su mrtvi potpisani u izbornoj dokumentaciji, a upisan je i glas osobe stare 144 godine.

Piše: Jelena Vasić

Predstavnici opozicionih stranaka su na konferenciji za novinare održanoj večeras u prostorijama Republičke izborne komisije (RIK) rekli da su proverom glasačkog materijala otkrili brojne nepravilnosti.

Neki od njih fotografisali su zapisnike i glasačke listiće koje su prethodnih dana pregledali, a na kojima se vide prepravljani rezultati glasanja.

Fotografije koje poseduju novinari KRIK-a pokazuju, između ostalog, da je na jednom glasačkom listiću sa Kosova zaokruženo pet izbornih lista, a da je on ipak prihvaćen kao važeći.

Izbori 2016 glasacki listic sa Kosova

U zapisniku sa jednog biračkog mesta s Kosova prvobitno je bilo upisano da je broj važećih glasačkih listića 229, a zatim je prepravljen na tri puta veći cifru – 688.

Izbori 2016 zapisnik sa Kosova

Na biračkom mestu u Leskovcu precrtan je broj glasova koji je osvojila Demokratska stranka (DS). Fotografija pokazuje i da su svi članovi biračkog odbora potpisani istim rukopisom u zapisniku.

Izbori 2016 Leskovac

U zapisniku iz Vranja izmenjeni su brojevi osvojenih glasova – Srpskoj naprednoj stranci (SNS) povećan je broj osvojenih glasova sa 463 na 513, Socijalističkoj partiji Srbije (SPS) sa 59 na 202, Srpskoj radikalnoj stranci (SRS) sa 75 na 89, dok je nekim partijama taj broj smanjen.

Izbori 2016 Vranje

Glasali i mrtvi

Predsednik DS-a Bojan Pajtić rekao je da je jasno da su izbori pokradeni.

Početak provere izbora na Kosovu pokazuje da je recimo u Vitini glasao čovek koji je rođen 1872. godine i koji ima 144 godine“, rekao je.

Imamo izveštaj gde je veći broj glasača albanske nacionalnosti glasao i svi su u izvodu iz biračkog spiska potpisani istim rukopisom, a znamo da glasači albanske nacionalnosti već više od 20 godina bojkotuju izbore“, rekao je Pajtić.

Boško Obradović, predstavnik Dveri, rekao je da u zapisniku sa jednog biračkog mesta u Leposaviću stoji da je SNS osvojio 766 glasova, ali da je u koverti izbrojano 48 glasova manje.

Na istom biračkom mestu u zapisniku stoji da lista SDS-LDP-LSV nije osvojila nijedan glas, dok je u koverti izbrojano čak 60 listića na kojim je zaokružena ova kolalicija.“

Sandi Rašković Ivić, predsednici Demokratske stranke Srbije (DSS) zanimljivo je da su se na biračkom mestu u Kosovskoj Mitrovici glasači albanske nacionalnosti potpisivali ćirilicom.

Predsednik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović rekao je da su čak i osobe koje su preminule potpisane kao da su glasale.

Pronašli smo umrle birače i to na osnovu dojava građana, koji su nam rekli da su im otac, majka ili tetka koji su preminuli pre deset godina sada odjednom u biračkim spiskovima, pa smo i to proveravali i ima glasanja umrlih birača.“

Imamo preko 100 biračkih mesta gde su zapisnici potpuno neispravni, niko nije kontrolisao te džakove, oni se sada prebrojavaju. Na primer, od 20 zapisnika iz Loznice koje smo kontrolisali četiri imaju falsifikovane potpise“, rekao je Radulović i dodao da će Pokret podneti krivične prijave.

Boris Tadić, predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS), postavio je pitanje zbog čega je RIK za 12 sati obradila 98% podataka, a za preostala dva procenta joj je potrebno skoro četiri dana.

Reakcije vlasti

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se znaju rezultati izbora i da se veliki pritisak vrši na Republičku izbornu komisiju.

Dobitnik uvek traži više i bolje, a gubitniku je uvek neko drugi kriv. Ja sam ponosan na naš rezultat. Ne želim da nipodaštavam protivnike i čestitam im. Posvetio sam se pisanju programa i plana vlade“, rekao je Vučić na TV Prva.

Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da „opozicija pravi cirkus zbog gubitka izbora“, kao i da neće dozvoliti „makedonski scenario“ (protesti protiv vlasti).

RIK je saopštio da je do sada obrađeno 98,64 odsto biračkih mesta, a da će ostatak biti pregledan nakon praznika. Izbori će biti ponovljeni na 15 biračkih mesta, saopštila je ova institucija.

NOVE INFORMACIJE

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da čovek za kojeg opozicija tvrdi da je glasao iako ima 144 godine, zapravo ima 44 godine, i da je do zabune došlo jer postoji greška u njegovom matičnom broju. Sretan Branković iz Vitine, pojavio se u javnosti i medijima rekao da ne zna kako je došlo do ove greške.

Iz Demokratske stranke (DS) su u saopštenju za medije naveli da permutovanje Brankovićeve godine rođenja predstavlja dokaz aljkavosti, neznanja i zloupotreba. Demokratska stranka Srbije (DSS) navela je da Branković nije imao pravo da glasa. „Javnim istupom Brankovića javnost je dobila novi dokaz krađe izbora. Taj lažni svedok, prema ličnim podacima koje je sam izneo u javnost, nije imao pravo da glasa“, smatra DSS.

 

21 Comments

 1. MR-X kaže:

  Skoro svi koji su oterali SNS anketare sa vrata nisu dobili listice za glasanje. medju njima ni ja kada sam otisao na biracko mesto gde inace glasam u Mirijevu na kucnom broju me nije bilo u spisku.Pogledam na netu po maticnom broju gde mi je biracko mesto kad ono d.z.Zvezdara biracko mesto 33. Odem kad u komisiji ni ne znaju gde je moja ulica normalno jer je u sasvim drugom kraju a po prezimeni ne mogu da te traze. To se desilo i nekim mojim prijateljima. Zato RIK nije ni dozvolio da se fotografise jedinstveni biracki spisak, upisan si ali smo ti malo adresu promenili. Zao mi je sto ne mogu fotografije da vam ovim putem posaljem.

 2. Ljilja kaže:

  U zatvirenoj grupi Organizacija zena Titel objavljen je snimak, gde predsednik Mesnog odbora SNS Titel Dejan Gajic u lokalu svoje kuce na 40tak metara od birackog mesta be. 4 u Titelu organizuje kupovinu glasova! Na osnovu prijave privodjen je tog dana ali ubrzo i pusten, piske cega je nastavio kzpivinu glasova!

 3. Kosovo kaže:

  Zanimljivo kako pokret Djb, na Kosovu, nema glasa, a ja glasao za njih. Ko je ovde lud?

 4. Mladen kaže:

  U biračkom spisku Republike Srbije ima 2 miliona mrtvih duša. Ima tobože 6,6 miliona birača ali 4,6 miliona su živi. I mrtvi glasaju po potrebi. Sad vidim da se krade i na druge načine. Polovina od 6,6 miliona glasača je 3,3 miliona a toliko izlazi na izbore. To je velika glavobolja RIK-a jer ako izađe ispod 50% birača izbori se ponavljaju.

 5. Pazarac kaže:

  Pa ti vasi prevaranti po Srbiji su amateri u odnosu na njihovog partnera ovamo kod nas. Ljajic je pokrao pola glasova od onoga sto je osvojio.

 6. Nenad kaže:

  Do izbora 2012. sam glasao za demokratsku opoziciju, ucestvovao sam na svim demostrativnim setnjama, ali moram da kazem da je tzv. demokratska opozicija, na celu Demokratske stranke najzasluznija za ovaj uzas u kome se nalazimo. Da su ispunili svoju istorijsku obavezu, koju su bili duzni svom narodu, da su svih ovih godina dok su bili na vlasti do 2012. radili na jacanju i nezavisnosti demokratskih institucija i napravili od ove drzave zemlju za ugled, oni su radili upravo obrnuto, vođeni svojim sebičnim ličnim interesima. Sada, jedino ovaj narod, opet, treba da izađe na ulice, da se žrtvuje da bi skinula ove sa vlasti i da bi vratila ove iste, stare, istrošene, korumpirane, bogate političare (sem časnih izuzetaka) na vlast. Na žalost narod je apatičan i više im ne veruje,

  • Tihomir kaže:

   Svaka čast, jedan od najboljih komentara, koji ukazuje na srž prblema.

  • Rade kaže:

   Pa dobro, Nenade, jesi li i ti narod i hoćeš li (ako sebe smatraš čovekom a samim tim i delom naroda) izaći na proteste?

   • Aleksandar kaže:

    Rade, da te pitam. Kada se izlazilo na ulice, lupalo u serpe i duvalo u pistaljke, tada je narod nosio transparente na kojima je nesto konkretno pisalo i uzvikivalo parole koje su pokazivale trenutnu volju naroda. Jeli bilo tako? Jeste. A danas? Sta to narod ima da napise na transparentu? Mozda „dole lopovi“ i „izdajice“ ili „prodali ste nas“…? Ok, to uvek moze da se napise. Ali gde je ona druga strana parola, koje pocinju sa „Hocemo…“? Sta to hocemo? Da skinemo sa vlasti ove „nove“ i da postavimo bolje? Prvo, Ovi „novi“ nisu novi. To su isti oni od pre 20 godina, samo sto su pljunuli na sve svoje predjasnje, izdali stranku i prodali se drugima. Veliki Vojvoda Nikolic je po dolasku svoga Kuma Seselja iz Haga javno rekao da o njemu nema sta da komentarise?! Ovaj mali pametni umislio da je Car nad Carevima i na sve nacine pokusava da prisvoji celokupnu vlast i da se apsolutno za sve pita. Da nesreca bude jos veca, ovi „drugi“ koji kazu da su pokradeni na izborima su upravo oni koji su unistavali Srbiju od 5-og Oktobra pa na ovamo. Sto bi nas narod prosto rekao, „Ista govna“!
    Sada ti meni prijatelju Rade kazi, mislis li da narod zeli bilo koga od ovih sa spiskova?! I da izadje na ulice?! Pat pozicija, nikako nam nije dobro i toliko smo duboko u tunelu da se cak ni truncica svetla izlaza ni ne nazire!!!

  • Sasa kaže:

   Sve je tačno rečeno. Ološ.

  • Paja kaže:

   Glasao si za demokratsku opoziciju do 2012. godine? Znaš li ti uopšte ko je bio opozicija do 2012. godine?

  • Dušan kaže:

   Ispravio bih Nenada, za ovaj užas kod nas je ipak više od demokratske opozicije krivac Milošević(SPS) i drugi (Radikali i još neki) koji su odobrili i izazivali građanski rat u SFRJ i bombardovanje Srbije. Nakon toga su stupile demokratske stranke. Znači pre demokr. opozicije do propadanja su dosta zdušno vodili i Vučić i Nikolić, što ne bi smo trebali zaboravljati.

   • realan kaže:

    12 godina je dovoljan period,pa demokrate su oterale mmf ,a to im je svrha postojanja to i eu

 7. Borka kaže:

  Biracki logisticki materijal opljackan , proneveren kvalitet , bez oficiheknog drzavnog logosa RIK na svakoj stranici birackog materijaka,, bez vodenog ziga , gde su pare ovako jeftinog papira, salate potpisa bez knjige registra pitpusa, pljacka u stampi materijala za 8 377 mesta , . ?a gde su nestale biracke kutije,prethodnih izbora , kome prodali ?!? ….Uslikajte web stranicu RIK a gde vas setali za potpis u knjigu za biracko mesto , posaljite prigovor u RIK .

 8. Gledam N1 iprocitalasam ovaj člana stvarno su brojne nepravilnosti na glasanju.Sve nepravilnosti idu u prilog sumnji da su izbori pokradeni .Svi moji prijatelji poznanici i deva misle isto i spremaju se sutra u 13 h upozorila sam ih da će biti mnogo provokatora i policije u civilu.

 9. Izbrisali ste komentar predali ste policiji

 10. Faza kaže:

  Volja naroda ce se videti na ulici. Ako ne ustanes i boriS se, sve lepo bice ti oduzeto.
  kad se ide lagano i smireno, pobedices u trci.

 11. Bob kaže:

  Svaka vama cast za za vasu borbu protiv korupcije i kriminala nazalost moj zakljucak je da ste na pogresnoj strani.

 12. Boban kaže:

  Ovo je sve priprema za sledece izbore koji ce verovatno biti elektronski kao u USA , tek tamo ce biti malverzacija a to niko nece moci da dokaze a razlog je upravo ovaj haos koji se trenutno desava.

 13. Fulano kaže:

  Ja se uredno prijavio da glasam u ambasadi Srbije u Madridu (iako na kraju nije oganizovano glasanje jer nismo mogli da smognemo 100 biraca da bi se otvorilo biracko mesto) a ono kad pogledam na sajtu ministrastva drzavne uprave i stoji da sam upisan birackom mestu koje mi pripada kada sam tamo ziveo pre vise od 20 godina.