Opasne neistine „Srpskog telegrafa“

Opasne neistine „Srpskog telegrafa“

U tekstu „Vučića ruše preko udara na porodicu“ „Srpski telegraf“ izneo je neistine u vezi sa istraživanjem Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK o imovini premijera Srbije Aleksandra Vučića i njegove porodice i lažno optužio KRIK da učestvuje u „rušenju Vučića“ i „pakuje“ njegovom bratu Andreju. U trenutnoj atmosferi kada mediji i članovi vlade govore o atentatu na premijera i navode da je moguća meta i njegov brat, stavljanje KRIK-a u takav kontekst naročito je opasno i može ugroziti bezbednost novinara.

Piše: Bojana Jovanović

U spornom tekstu netačno se navodi da je „KRIK optužio Andreja da poseduje šest nekretnina u Beogradu, čija ukupna vrednost iznosi oko 1,2 miliona evra, što nikada nisu uspeli da dokažu.“

Podsetimo, KRIK je u istraživanju „Premijer i njegova porodica vlasnici 786 kvadrata“ otkrio da je premijer Vučić vlasnik jedne, a članovi njegove porodice šest nekretnina u Beogradu koje zajedno vrede više od 1,1 miliona evra. Andrej Vučić, što je jasno napisano u tekstu, poseduje četvorosoban stan od 108 metara kvadratnih čija je tržišna ceni oko 191 hiljadu evra. Ova priča je, kao i ostala istraživanja KRIK-a, zasnovana na zvaničnoj dokumentaciji koja je dostupna na našem sajtu.

Ono što je, međutim, mnogo strašnije od netačnih informacija o našem istraživanju jeste to što se u današnjem tekstu „Srpskog telegrafa“ neistinito tvrdi da KRIK učestvuje u „rušenju Vučića“ i „pakuje“ njegovom bratu. Ovo je naročito opasno ukoliko imamo u vidu aktuelnu situaciju u zemlji, u kojoj se danima govori o pokušaju atentata na premijera i iznose se informacije da meta ubistva može biti i njegov brat.

Posledice tekstova kojima se targetiraju medijske organizacije i njihovi novinari mogu ugroziti bezbednost novinara ove redakcije, što je ranije bio slučaj. Novinari KRIK-a već su dobijali pretnje upravo zbog istraživanja imovine premijera.

Podsećamo da je KRIK organizacija koja se bavi istraživačkim novinarstvom, ne iznosi optužbe ni na čiji račun, niti zastupa nečije interese. KRIK objavljuje istraživačke priče u kojima otkriva korupciju i kriminalne veze sa ciljem da građanima otkrije ono što pojedinci i interesne grupe nastoje da sakriju, kao i da ukaže na potencijalne zloupotrebe vršilaca javnih funkcija.

4 Comments

 1. Voyager kaže:

  Nastavite svoj rad i svaka Vam cast. Naravno da ce Vas pokusavati na svaki nacin napadati, ali ste vazni za gornji sloj inteligencije koja je jos ostala u zemlji (to nisu ni clanovi ni simpatizeri SNS).
  Hvala na informacijama i svaka cast na nivou, odlucnosti i hrabrosti.

  • mudrijaš kaže:

   @Voyager: „gornji sloj inteligencije“ čita KRIK!? hahahahahaaaaa…. dokle ćete više sebe da smatrate superiornim samo zato što ste videli da se „konji potkivaju“, pa „digli nogu“….po mom skromnom mišljenju, čitaoci KRIKa su odmah uz čitaoce Kurira, Blica, Alo, Skandal, itd., tog „gornjeg sloja domaćeg novinarstva“…

   • sava kaže:

    ako je taj gornji sloj intteligencije u koji ocito sebe ubrajas kao ti – broj cipela ti / vam veci od IQ broja…

 2. Mladen kaže:

  Dragi Krikovci !
  Borite se protiv korupcije i svaka vam čast. I sami znate da je ta borba teška i dugotrajna. Za sada možete objaviti sumnje na korupciju i to stvara neugodu i probleme onim ljudima koji kradu i varaju. Njima bi tišina najbolje odgovarala. Možete i prijaviti korupciju tužilaštvu ali te prijave možete obesiti mačku o rep. U Srbiji ima malo pokrenutih postupaka za koruptivne radnje. Tužilaštva ćute jer nema političke volje. Političke volje ima samo na rečima. Ispada po broju pokrenutih postupaka protiv korupcije da je Srbija najpoštenija država na svetu. A nije tako. Šta je sa društvenim preduzećima u poljoprivredi, industriji i uslugama? Sve je to privatizirano a kako to pada u zaborav. Pozdrav!