Ombudsman: Slučaj Savamala je sramota za Srbiju

Ombudsman: Slučaj Savamala je sramota za Srbiju

Miloš Janković (foto: screenshot)

Slučaj Savamala je sramota za Srbiju, jer je mogao lako da bude rešen, a umesto toga se već godinu dana postavlja pitanje šta sve državni organi nisu uradili od momenta rušenja do danas, rekao je Zaštitnik građana Miloš Janković u „Danu uživo“ televizije N1.

Izvor: N1

Janković kaže da je Srbija dobijala šamare međunarodnih institucija zbog nelegalnog rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici u beogradskoj četvrti Savamala, koje se desilo u aprilu prošle godine.

„To nisu šamari koji obaraju s nogu, ali su ponižavajući. Mislim da srpsko društvo mora da smogne snagu da odgovori na elementarna pitanja. Savamala sama po sebi mogla je da bude nešto što se desilo, na šta je država reagovala, pa da očekujemo da se tako nešto više neće desiti. Ali više nije problem šta se desilo, već šta se sve nije desilo od momenta rušenja do danas“, ističe on.

Janković kaže da se postavlja pitanje šta su u prethodnih godinu dana uradili kontrolni mehanizmi i šta je urađeno s aspekta pravosuđa budući da se u medijima pojavila informacija da policija tužilaštvu nije dostavila podatke vezane za taj slučaj. Ukoliko je to istina, treba pokrenuti disciplinski postupak, a otvara se i pitanje krivičnog dela, jer ometanje pravde nije dobro, poručuje zaštitnik građana.

Institucija zaštitnika je nedavno pokrenula i postupak kontrole rada službe za katastar, povodom navoda da su nepokretnosti u Hercegovačkoj ulici obrisane iz katastra u momentu kada su još postojale. Janković kaže da je taj postupak pri kraju i očekuje da će uskoro izaći u javnost.

Pročitajte sve vesti o bespravnom rušenju u Savamali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *