Održan skup advokata povodom ubistva Ognjanovića

Održan skup advokata povodom ubistva Ognjanovića

Skup advokata ispred Višeg suda (foto: KRIK)

Advokati su se danas okupili ispred zgrade Višeg suda u Beogradu u znak protesta zbog ubistva kolege Dragoslava Miše Ognjanovića istakavši da ovaj slučaj mora što pre biti rešen.

Piše: Milica Vojinović

„Ovo danas predstavlja, zaista verujem, početak drugačijeg odnosa prema advokaturi i drugačijeg odnosa advokature prema ovom problemu koga smo svi bili svesni, ali ne u ovako ogromnoj meri“, kazao je na današnjem skupu predsednik Advokatske komore Beograda Jugoslav Tintor.

On je izrazio zadovoljstvo zbog dogovora koji je ranije danas postugnut sa Republičkim javnim tužilaštvom i Ministarstvom pravde o formiranju Stalnog tela za praćenje svih slučajeva napada na advokate i unapređenje krivično-pravne zaštite advokata. Dodao je da to, međutim, nije dovoljno.

Advokatica Zora Dobričanin

„Ono što bi moglo biti dovoljno jeste tek kada zaživi osećaj u nama da se, ne samo ovaj slučaj, već i neki naredni slučajevi razrešavaju. Kada prepoznamo da je zaista drugačiji odnos i državnih organa prema ovakvim slučajevima, tek tada moći ćemo da kažemo da ima smisla što smo podigli glas“, istakao je Tintor.

Predstavnica Advokatske komore Republike Srpske Tatjana Savić izrazila je saučešće Ognjanovićevim kolegama i porodici i dodala da treba da se prestane sa izjednačavanjem advokata sa njihovim klijentima.

„Mi smo ovde danas sa vama da vas podržimo u svim vašim nastojanjima da se ovaj slučaj što brže reši, ali što je još važnije da se ovako nešto više nikad ne ponovi“, kazala je ona.

Sa njom se saglasila i advokatica Zora Dobričanin rekavši da advokati brane ljude sa imenom i prezimenom, a ne klanove i grupe.

Ona je pozvala novinare da od Ognjanovićevog ubistva ne prave, kako je rekla, tabloidni skeč.

„Neke novine grubim senzacionalističkim naslovima doprinose podgrevaju neprijateljske atmosfere prema advokatima“, istakla je Dobričanin.

Advokat Ognjanović ubijen je u subotu uveče nakon što je na njega pucao nepoznati napadač ispred zgrade u kojoj stanuje na Novom Beogradu. Njegovo ubistvo pokrenulo je niz reakcija advokatske struke, pa su tako njegove kolege obustavile rad ove nedelje i organizovale današnji protest.

Ubistvo Ognjanovića je četvrto ubistvo advokata u poslednjih 15 godina u Srbiji, dok je samo u jednom slučaju osumnjičeni poznat, pokazuju podaci Advokatske komore Srbije.

Pogledajte „Crnu knjigu“, bazu podataka o kriminalnim obračunima

1 Comment

  1. Zoran Trifunovic kaže:

    Ako se ubica privede pravdi, advokati koji sad protestvuju, utrkivace se ko ce da ga brani. Da je ubica umesto pokojnog Mise ubio greskom njegovog sina, isti taj Misa bi ga branio i porio se da bude oslobodjen !