Održan protest podrške uhapšenom uzbunjivaču iz „Krušika“

Održan protest podrške uhapšenom uzbunjivaču iz „Krušika“

Okupljeni ispred Centralnog zatvora u Beogradu (foto: KRIK)

„Pustite Aleksu“, poručilo je sinoć stotinak građana okupljenih ispred zgrade Centralnog zatvora u Beogradu pružajući podršku uhapšenom radniku valjevske fabrike oružja „Krušik“, koji je novinarima dostavljao dokumenta o umešanosti oca ministra policije Nebojše Stefanovića u trgovinu oružjem.

Piše: Dragana Pećo

Na jučerašnji protest podrške ispred Centralnog zatvora (CZ) građane je pozvala Inicijativa žena Srbije. Ova organizacija pritvaranje uzbunjivača Aleksandra O. vidi kao „potez mafije prerušene u državu“ i traži da se on pusti na slobodu.

Obraćajući se okupljenima, Billjana Stojković iz Inicijative žena Srbije rekla je da je Aleksandar „građanin koji je razumeo šta je njegova obaveza, a to je da raskrinka korupciju“. Dodala je i da je javnost tek sada saznala da je on u pritvoru – 20 dana nakon što je uhapšen.

„Postaje nam jasno da smo došli do nivoa ludila koji podrazumeva da ljudi nestaju u mraku. Počelo je da se dešava čak i to. Erdogan je proradio i kod nas u Srbiji, izgleda“, rekla je Stojković i poručila da „treba da reagujemo odmah“.

Oni koji su došli da pruže podršku uhapšenom radniku „Krušika“ uzvikivali su: „Nisi sam, Aleksa!“, „Pustite Aleksu!“, „Uhapsite ministra!“, „Šta je tata?!“ – „Tata je granata!“

Neke od poruka sa transparenata glasile su: „Država spava dok se krše moja prava“ i „Gnevna za revoluciju spremna“.

Tokom protesta, okupljeni su prišli kapiji ispred ulaza CZ-a nakon čega se akademik Dušan Teodorović obratio policajcima koji su skup posmatrali iz dvorišta zatvora.

„Nažalost, ministar Nebojša Stefanović je upleten u dobijanje lažnih diploma. Njegov otac Branko Stefanović je upleten u do sada sumnjivu trgovinu municijom iz valjevskog ’Krušika’ preko firme ’GIM’ sa ortakom Todorovićem“, istakao je.

„Mi ćemo svakako da dolazimo i sutra, i prekosutra i biće nas sve više i više. I ovde i u Katanićevoj ulici gde su tužioci i sudije jer ovo mora da prestane“, naglasio je Teodorović što su okupljeni pozdravili povicima: „Tako je!“.

Simbolično, građani su uz minut ćutanja tokom skupa odali počast pravosuđu.

Protest su podržali udruženje „1 od 5 miliona“, Pokret slobodnih građana, kao i Inicijativa ne da(vi)mo Beograd.

Za danas je najavljeno novo okupljanje.

Uzbunjivač iz „Krušika“

Podsetimo, uhapšeni uzbunjivač zaposlen je u „Krušiku“, državnoj fabrici oružja iz Valjeva. On je novinarima dostavljao podatke i dokumenta koji pokazuju sumnjivo poslovanje ove fabrike i otkrivaju da je u trgovinu oružjem umešan otac ministra policije Nebojše Stefanovića.

Kako je ranije objavio BIRN, ministrov otac Branko Stefanović, kao predstavnik firme „GIM“, posredovao je u prodaji oružja kompaniji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Osim toga, „GIM“ je oružje od „Krušika“ kupovao po povlašćenim cenama u odnosu na državnu firmu „Jugoimport“.

O poslovanju „Krušika“ i umešanosti oca ministra policije u trgovinu oružjem pisao je i sajt „Arms Watch“ sredinom prošlog meseca nakon čega je bio pod hakerskim napadom. Nekoliko dana kasnije, policija je uhapsila uzbunjivača iz „Krušika“. Javnost je za njegovo hapšenje saznala tek posle 20 dana, odnosno prošlog četvrtka, kada je tu informaciju objavio nedeljnik NIN.

Advokat uhapšenog uzbunjivača Ljubisav Radosavljević Batan izjavio je za BIRN da se njegov branjenik oseća dobro i da mu se na teret stavlja odavanje poslovne tajne.

„Besmisleni su razlozi jer je dečko sve priznao i tu nema razloga za pritvor“, rekao je advokat.

Comments are closed.