Održan drugi protest „Stop krvavim košuljama“

Održan drugi protest „Stop krvavim košuljama“

Foto: KRIK

Večeras je u Beogradu održan drugi po redu protest protiv nasilja pod parolom Stop krvavim košuljama. Više od 10 hiljada ljudi šetalo je ulicama Beograda, a prisutnima su se obratili akademik Dušan Teodorović, glumac Tihomir Stanić i lider Levice Srbije Borko Stefanović. Protesti su reakcija na napad na Stefanovića koji se dogodio krajem prošlog meseca u Kruševcu.

Piše: Milica Vojinović

Govornici su na početku protesta istakli da je skup organizovan kako bi građani pokazali da se protive fizičkom i verbalnom nasilju.

Akademik Teodorović kritikovao je vlast Aleksandra Vučića navodeći kontroverze koje prate ministre u Vladi poput ministra zdravlja Zlatibora Lončara i njegovih veza sa Zemunskim klanom, kao i sporne diplome i doktorate članova Vlade.

Okupljeni su nakon petnaestominutnog obraćanja Teodorovića i Stanića krenuli sa platoa ispred Filozofskog fakulteta, zaustavili se ispred Predsedništva Srbije i zgrade Radio-televizije Srbije i šetnju okončali ispred Radio Beograda.

Ulicama Beograda šetalo je više od 10 hiljada građana (foto: KRIK)

Kolona se u jednom trenutku protezala od Predsedništva Srbije do Narodnog pozorišta. Masa je uzvikivala Koga danas bijete, Ima nas i Vučiću, odlazi, a u jednom trenutku moglo je da se čuje dozivanje novinarke Studija B Barbare Životić čije je neprofesionalno izveštavanje nakon prošlog protesta izazvalo burne reakcije javnosti.

Jedan od parola današnjeg protesta bila je i Jedan od pet miliona kao odgovor na izjavu predsednika Aleksandra Vučića koji je, komentarišući prošlonedeljni skup, kazao da na ulicu može da izađe pet miliona građana, ali da on neće ispuniti nijedan njihov zahtev.

Protestu su prisustvovali i predstavnici opozicije, a na kraju šetnje, ispred zgrade Radio Beograda, prisutnima se obratio i Borko Stefanović.

Govorim u ime desetina prebijenih, napadnutih, okrvavljenih od strane ovog režima i njihovih batinaša, kazao je Stefanović i poručio: Nikada više krvavih glava i krvavih košulja.

Protest je prošao bez incidenata. Na trenutke se, međutim, mogli da se primete manji problemi u organizaciji, poput nesuglasica u vezi sa kretanjem kolone. Sledeći protest najavljen je za 16. januar, na godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića.

Ovo je druga subota zaredom da hiljade građana šeta ulicama Beograda pod parolom Stop krvavim košuljama kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog brojnih slučajeva verbalnog i fizičkog nasilja. Povod je incident koji se dogodio krajem novembra u Kruševcu kada su na tribini Saveza za Srbiju napadnuti lider Levice Srbije Borko Stefanović i još dve osobe.

Stefanović je pre dva dana otkrio imena osumnjičenih za napad na njega i istakao da vlast krije njihov identitet kako bi ih zaštitila. Jedan od njih je, kako je KRIK pisao, bio saradnik kruševačkog kriminalca Gorana Obradovića Suše.

4 Comments

  1. Đorđe kaže:

    Mi iz Subotice podržavamoove proteste i molimo se za hrabre Beograđane, koji su po ovom snegu izašli na ulice. Znak da je stvarno došao kraj strpljenju i da je dara revršila meru !!!

  2. Boris I. Ivkovic kaže:

    Koliko praznika mora da prodje, da bi skupili kriticnu masu? Sad stati? Strah, ili sta, lici na dogovor. Nije iskreno. Ili udrimo, ili pustimo. E to je posteno. Razmazivanje nece dovesti nidocega. S postovanjem. B. I. Ivkovic!

  3. Vlada kaže:

    Sledeće subote se izlazi u 18h

  4. Свако ко мисли да није добро треба да се придружи у шетњи. Имам више од 60 година и била сам у колони. Оправданја не разумем