Određen pritvor Raičeviću, važnom članu „grupe Amerika“

Određen pritvor Raičeviću, važnom članu „grupe Amerika“

Viši sud, Veselin Raičević Meda (foto: KRIK)

Viši sud, Veselin Raičević Meda (foto: KRIK)

Viši sud u Beogradu odredio je juče pritvor Veselinu Raičeviću zvanom Meda, važnom članu narko-klana poznatog kao „grupa Amerika“. Raičević je uhapšen u nedelju prilikom primopredaje droge u jednom beogradskom restoranu.

Piše: Jelena Radivojević

Raičeviću, kao i trojici muškaraca koji su sa njim uhapšeni, određen je pritvor do mesec dana kako ne bi uticali na svedoke, ali i da ne bi ponovili krivično delo, rečeno je novinarima KRIK-a u Višem sudu u Beogradu.

Policija je kod njih prilikom hapšenja pronašla dva kilograma heroina. Iako je u akciji hapšenja učestvovalo Tužilaštvo za organizovani kriminal, slučaj je prosleđen Višem tužilaštvu u Beogradu, pa se uhapšenima neće suditi kao članovima organizovane kriminalne grupe.

„Grupa Amerika“ postoji već duže od 30 godina, a naziv je dobila tako što su šefovi ovog klana američki državljani srpskog porekla.

Osim po međunarodnom švercu kokaina, ovaj klan poznat je i po ubistvima.

Veselin Raičević je brat Vojislava Raičevića, poznatijeg kao Voja Amerikanac, bivšeg vođe ovog klana koji je misteriozno nestao krajem devedesetih. Nakon nestanka Voje Amerikanca, vođstvo nad klanom preuzeo je Mileta Miljanić koji živi u Njujorku.

Na snimku od pre tri godine koji je nastao tokom posete ministra spoljnih poslova Ivice Dačića izgoreloj srpskoj crkvi u Njujorku vidi se Miljanić koji stoji iza ministra dok daje izjavu. Dačić je za KRIK tada rekao da je događaj organizovala crkva i da Miljanića ne poznaje.

Miljanićev najbliži saradnik, Zoran Jakšić, nalazi se u zatvoru u Peruu, gde je osuđen za organizovanje kupovine kokaina od lokalnih mafijaških porodica i njegov šverc u Evropu.

Detaljnije o „grupi Amerika“ pročitajte ovde.

Comments are closed.