Odloženo suđenje za ubistvo Blaža Đurovića

Odloženo suđenje za ubistvo Blaža Đurovića

Blažo Đurović (foto: KRIK arhiva)

Suđenje za ubistvo Blaža Đurovića odloženo je danas jer se zbog situacije u vezi sa koronavirusom nisu pojavili advokati dvojice optuženih. Sledeće ročište je zakazano za sredinu jula.

Piše: Jelena Radivojević

U sudnicu Centralnog zatvora danas nisu došli advokati Dejan Lazarević i Nevena Protić. Lazarević, koji brani optuženog Nemanju Ivanova,  testirao se na koronavirus u petak, ali rezultate i dalje čeka. Protić, advokatica optuženog Darka Veskovića, je u samoizolaciji jer joj je ćerka pozitivna na ovaj virus.

Sudija Olivera Đurić je tužiocu, kao i optuženima i advokatima podelila dodatni izveštaj sudskih veštaka iz Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku i najavila da će oni biti ispitani na sledećem suđenju.

Darko Vesković i Nemanja Ivanov optuženi su da su u martu 2018. ubili Blaža Đurovića ispred kuće u kojoj je stanovao u Beogradu. Kako se navodi u optužnici, dok su se kolima mimoilazili sa Đurovićem, Vesković je na Đurovića ispalio gotovo 30 metaka.

Oni su zatim zapali automobil u beogradskom naselju Kumodraž i pobegli. Policija je u gepeku pronašla pušku iz koje je pucano na Đurovića, kao i rukavice i deo rukava na kojima je navodno pronađen Veskovićev DNK.

Obojica optuženih ranije su osuđivana.

Ivanov je osuđen na dve godine zatvora za učešće u ubistvu Vladana Veličkovića u hotelu „Majdan“ u Beogradu jer je tukao Veličkovića u koga je potom pucao Stanko Buhanac. U junu 2007. osuđen je na godinu i po dana zatvora zbog otmice.

Njegovo ime spominjalo se i u okviru akcije „Papirus“ koju je sprovela bosanska bezbednosna agencija SIPA, jer je, kako su tvrdili, bio među osobama koje su nabavile lažni pasoš od grupe uhapšene zbog falsifikovanja dokumenata.

Sa lažnim pasošem uhapšen je i optuženi Vesković 2017. kada je pokušao da iz Srbije pređe u Mađarsku na graničnom prelazu Horgoš zbog čega je bio osuđen na uslovnu kaznu.

I ubijeni Đurović imao je krivični dosije. Sudilo mu se za otmicu Jovice Radonjića, člana kriminalne grupe „Firma“, a postupak je obustavljen pošto je Radonjić ubijen u aprilu 2015. godine.

Policija i tužilaštvo sumnjali su da je u ubistvo Blaža Đurovića umešan Filip Korać, kriminalac blizak Luki Bojoviću i škaljarskom klanu. Za njim je bila raspisana i poternica, ali je tužilaštvo početkom ove godine obustavilo istragu usled nedostatka dokaza. Zbog ove odluke predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno je kritikovao tužilaštvo rekavši da ga brine što protiv Koraća ne postoji optužnica ni presuda. Više o Koraću pročitajte u posebnom tekstu.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Pročitajte: Rat balkanskog podzemlja: Ubistva, veze u policiji i u vrhu države

Comments are closed.