Odloženo suđenje za šverc 800 kilograma kokaina zaplenjenog u Atlantskom okeanu

Odloženo suđenje za šverc 800 kilograma kokaina zaplenjenog u Atlantskom okeanu

Dragan Đanković i Vladisalav Funštajn (foto: Fejsbuk)

Suđenje četvorici muškaraca za šverc 800 kilograma kokaina odloženo je danas jer nije došao jedan sudija iz sudskog veća. Suđenje je zakazano za jun pošto se i dalje čekaju dokumenta iz Španije.

Piše: Milica Vojinović

Sudija Dragan Mirković je u izolaciji, saopštio je prisutnima predsedavajući sudskog veća Velimir Lazović i rekao da se suđenje zbog toga odlaže. Lazović je naredno suđenje zakazao za jun jer sud i dalje ne može da koristi dokumenta koje su poslale španske institucije.

Naime, sud je pre nekoliko meseci zatražio od španskih organa dokumentaciju iz istrage koja se u ovoj zemlji vodi zbog zaplene 800 kilograma kokaina nedaleko od Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu. Dokumentacija je nedavno stigla u Srbiju, ali je za otvaranje fajlova na CD-u koji je dostavljen potrebna šifra koju španski organi nisu poslali.

Sudija je najavio da će se ponovo obratiti Španiji, ali da ne očekuje da će odgovor stići brzo pa je zbog toga suđenje zakazao za dva meseca.

Dokumentacija iz Španije ključna je u ovom slučaju pošto glavni dokazi tužilaštva – dokumenta, fotografije i video-snimci pronađeni u stanovima optuženih u Srbiji i u njihovim telefonima, kao i iskazi nekoliko svedoka ne pokazuju direktnu vezu optuženih sa kokainom. Na jednom od prethodnih suđenja tužiteljka Mirjana Ilić je nedostatak dokaza opravdala time da španski organi nisu dostavili dokumentaciju koju je tužilaštvo tražilo.

Vladislav Funštajn, optuženi šef grupe koja je, kako tvrdi tužilaštvo, švercovala drogu, uhapšen je krajem avgusta 2019, nakon što je španska policija na njegovom brodu pronašla kokain i on je i dalje u pritvoru u Španiji.

U Srbiji su potom uhapšeni Dragan i Mirko Đanković i Borislav Istijanović. Oni su, kako se navodi u optužnici, Funštajnu i drugim članovima grupe uplaćivali novac koji je korišćen za šverc kokaina, ali tužiteljka u optužnici nije precizirala za šta je tačno novac potrošen.

Sva trojica su negirala krivicu. Tvrde da nemaju veze sa švercom droge, da nisu znali ništa o tome, a da su novac slali jer ih je Funštajn zamolio.

Pročitajte sve vesti sa suđenja

Comments are closed.