Odloženo suđenje za pokušaj ubistva Beka

Odloženo suđenje za pokušaj ubistva Beka

Aleksandar Zdravković sa advokaticom (foto: KRIK)

Aleksandar Zdravković, optužen da je u novembru 2014. pokušao da ubije biznismena Milana Beka, zbog zdravstvenih problema nije došao na današnje suđenje, pa je ono odloženo za maj. Beko je prošle nedelje svedočio da je uveren da je u njega pucao upravo Zdravković.

Piše: Milica Vojinović

Zdravković nije došao jer od sinoć ima stomačni virus, rekla je njegova advokatica Milica Colić Kravarski.

Sudija Marina Anđelković je zbog njegovog nedolaska iznošenje završnih reči koje je bilo planirano za danas odložila za drugu polovinu maja.

Na prošlom suđenju svedočio je Beko koji je rekao da je sada još sigurniji da je na njega pucao upravo Zdravković.

„Kako vreme prolazi moj emotivni odnos prema samom događaju polako se uravnotežuje i mislim da mogu racionalnije da prizivam sva sećanja i ono što ja osećam danas kad vidim osobu u ovoj prostoriji to je duboka nelagoda čak alarm zbog njegovog prisustva ovde, zato što me na svaki način i fizički i sa slikama koje pamtim ubedljivo podseća na osobu koja je na mene pucala.“

Beko je kazao i da isto govori i svojim prijateljima.

„Kada sam privatno upitan isto, u svom intimnijem krugu, ja kažem da, on je.“

Zdravković je tada ponovio da sa pokušajem ubistva nema veze.

„Ja mogu ponovo da kažem da mi je žao šta se čoveku desilo i da ja stvarno nemam nikakve veze sa tim i da mogu da ga mirne savesti pogledam u oči kao sve vas u ovoj sudnici.“

Pokušaj ubistva Beka desio se u novembru 2014. godine. Napadač je pucao u njega u trenutku dok je bio u automobilu ispred kuće i ranio ga.

Na čaurama metaka koje je policija pronašla na mestu pucnjave pronađen je DNK Maje Adrovac, supruge kriminalca Ivana Adrovca. Ona je osam meseci kasnije uhapšena pod sumnjom da je pucala u Beka, ali je potom optužena da je pomagala tako što je pucaču obezbedila municiju.

Adrovac je 2016. godine oslobođena zbog nedostatka dokaza. Ubrzo zatim uhapšen je bivši član zemunskog klana Aleksandar Zdravković pod sumnjom da je pucao u Beka. Zdravković je 2003. bio optužen da je kao član ove kriminalne grupe učestvao u otmici, ali je oslobođen.

Presuda optuženoj Adrovac potom je pala na Apelacionom sudu, naloženo je novo suđenje i u novom postupku joj se sudilo zajedno sa Zdravkovićem.

Oboje su negirali da imaju bilo kakve veze sa pokušajem ubistva Beka. U toku suđenja često je pominjan i Ivan Adrovac, muž optužene i prijatelj Aleksandra Zdravkovića. Iako Adrovac nije bio ni optužen niti saslušan kao svedok, analizirana njegova telefonska komunikacija sa Zdravkovićem i utvrđeno je da su kontakt prekinuli neposredno pred pokušaj ubistva i prešli na „specijale“ – telefone koji se koriste samo za ovakve akcije. Adrovac je u zatvoru u Cirihu u Švajcarskoj gde služi četrnaestogodišnju kaznu zatvora na koju je osuđen zbog pljačke juvelirnice. Više o tome pročitajte ovde.

Maja Adrovac je nakon drugog suđenja pravosnažno oslobođena, dok je Zdravković osuđen na 10 godina zatvora, ali je ovu presudu ukinuo Apelacioni sud u Beogradu i naložio novo suđenje. On je u međuvremenu prebačen u kućni pritvor.

Detaljnije o slučaju pročitajte ovde

Comments are closed.