Odloženo suđenje za napad na Stefanovića, optuženi tražili promenu sudije

Odloženo suđenje za napad na Stefanovića, optuženi tražili promenu sudije

Borko Stefanović (foto: mc.rs)

Advokatica trojice optuženih za prošlogodišnji napad na Borka Stefanovića u Kruševcu tražila je promenu sudije u ovom postupku navodeći da do sada nije ostvarena objektivnost i nepristrasnost od strane suda. Suđenje je odloženo do daljnjeg.

Piše: Jelena Radivojević

Umesto planiranog saslušanja svedoka, današnje suđenje je odloženo jer je advokatica Jovana Vučković Pejčić zatražila promenu sudije u postupku koji se vodi protiv Danijela Gmijovića Cafte, Marka Živkovića Buvca i Miloša Šaponjića zvanog Šapa zbog sumnje da su krajem novembra prošle godine napali opozicionog političara Borka Stefanovića.

„Podneli smo zahtev za izuzeće, smatram da u ovom postupku do sada nije ostvarena objektivnost i nepristrasnost od strane suda, koja je obavezna“, rekla je advokatica novinarima nakon suđenja, prenosi Beta.

Stefanovićev advokat Vladimir Todorić kazao je novinarima da advokatica optuženih nije na suđenju obrazložila svoj zahtev, već da je navela da će to učiniti naknadno.

„Očigledno da je njihova strategija obesmišljavanje i pravljenje da su oni žrtve suda i javnosti, što je besmisleno“, kazao je Todorić.

Todorić objašnjava za KRIK da ovaj potez odbrane smatra odugovlačenjem postupka jer je potrebno vreme da predsednica suda o njemu odluči, kao i da se nakon toga zakaže sledeće suđenje. 

O zahtevu za izuzeća odlučivaće predsednica Višeg suda u Kruševcu Katarina Bošković.

Podsetimo, osim Stefanovića, tog novembra 2018. godine kada je trebalo da se održi tribina opozicionog Saveza za Srbiju povređeni su i aktivista Levice Srbije Boban Jovanović, kao i jedan policajac. Osumnjičeni za napad su uhapšeni ubrzo nakon događaja. U istrazi kao i na sudu negirali su optužbe i ispričali da su se ispred Mesne zajednice u Kruševcu našli slučajno.

Sva trojica su ranije osuđivani, a kako je KRIK otkrio, optuženi Gmijović bio je saradnik kruševačkog kriminalca Gorana Obradovića Suše, koji je ubijen 2014. godine.

Borko Stefanović je u toku istrage u javnost izneo i ime kontroverznog kruševačkog biznismena Gorana Makragića navodeći da se on u danu napada sreo sa osumničenima. Makragić je saslušan u istrazi. Tužilaštvu je rekao da Gmijovića, Živkovića i Šaponjića poznaje samo „iz viđenja“ negirajući Stefanovićeve tvrdnje.

Kruševački biznismen imao je već problema sa zakonom, osuđivan je za različita krivična dela, a do nedavno mu se sudilo sa ozloglašenim biznismenom sa severa Kosova Zvonkom Veselinovićem i njegovim kumom Milanom Radoičićem zbog nelegalnog iskopavanja šljunka. Nakon nekoliko godina suđenja i više donetih presuda pravosnažno su oslobođeni krivice u julu ove godine.

Pročitajte više o ovom slučaju

Comments are closed.