Odloženo suđenje u slučaju „Potočari“

Odloženo suđenje u slučaju „Potočari“

Milan Dumanović (foto: screenshot Al Jazeera)

Milan Dumanović (foto: screenshot Al Jazeera)

Mladen Trbović, jedan od policajaca optuženih za odavanje službene tajne, otkazao je punomoćje svojim advokatima, pa je današnje suđenje u slučaju „Potočari“ odloženo. Trboviću i Milanu Dumanoviću sudi se jer su u javnosti govorili da policija sprovodi nezakonite akcije i, između ostalog, detaljno govorili o akciji na komemoraciji u Potočarima 2015. godine.

Piše: Jelena Radivojević

Optuženom Trboviću će, pošto je otkazao advokate, sud dodeliti branioca po službenoj dužnosti, a naredno suđenje zakazano je za prvi jun.

Trbović i Dumanović bili su policajci Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje koji su protiv svojih nadređenih podneli krivičnu prijavu tvrdeći da se u odeljenju sprovode nezakonite akcije, U prijavi su ukazali na zloupotrebu službenog položaja i trgovinu uticajem, a kao odgovornu su, između ostalih, označili i tadašnju sekretarku Uprave kriminalističke policije (UKP) Dijanu Hrkalović.

Dvojica policajaca tvrdila su da oni i njihove kolege rade pod lažnim nalozima za rad, bez naloga suda, kao i da se podaci prikupljeni tajnim praćenjem i snimanjem koriste za privatne poslove nadređenih. Kao primer nelegalne akcije naveli su onu koja se desila tokom komemorativnog skupa u Potočarima u julu 2015. godine na kom je napadnut tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić. Policajci su, kako tvrde, na zadatak otišli bez službene legitimacije i samo sa opremom za tajno snimanje, a kada su se vratili primteili su da se njihovi izveštaji sa terena lažiraju – bilo je zavedeno da su tog dana bili angažovani u Srbiji, a ne Bosni i Hercegovini. U krivičnoj prijavi opisali su još jedan događaj iz Bosne – a koji se desio u maju 2016. kada je u Banjaluci održan miting protiv Milorada Dodika i kontramiting njegovih pristalica. Sistem je bio isti kao i pri odlasku u Potočare – naređeno im je da granicu pređu s ličnim kartama i pasošima, da ne koriste službene legitimacije, kao i da kao razlog putovanja navedu „seminare i turizam“. Detaljnije o ovim događajima pročitajte ovde.

Tužilaštvo je, međutim, odbacilo njihovu krivičnu prijavu, nakon čega su se obratili medijima.

U intervjuu za Al Jazeeru u oktobru 2016. godine govorili o detaljima iz krivične prijave, nakon čega su uhapšeni jer su navodno time odali službenu tajnu.

Ubrzo su optuženi, a suđenje, u javnosti poznato kao slučaj „Potočari“, počelo je 2018. godine. Ono je zatvoreno za javnost jer sudija Zoran Božović smatra da bi informacije iznete tokom postupka mogle da ugroze bezbednost zemlje. Istog stava bila je i sudija Violeta Jovanović koja je pre Božovića rukovodila ovim predmetom.

Advokati su krajem prošle godine podneli zahtev za izuzeće sudije Božovića zbog sumnje u njegovu pristranost, ali je zahtev odbijen. Iako nije poznato šta se sve dešava iza zatvorenih vrata sudnice, postupak je stigao gotovo do kraja – očekuje se zakazivanje završnih reči. Detaljnije pročitajte ovde.

Comments are closed.