Odloženo suđenje grupi za šverc heroina

Odloženo suđenje grupi za šverc heroina

Mladen Novaković Tocilo (foto: Udruženje građana Sveti Sava/ilustracija KRIK)

Suđenje Mladenu Novakoviću Tocilu zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je prodavala heroin nije se održalo danas u Višem sudu u Beogradu zbog problema sa ozvučenjem u sudnici. Novaković je uhapšen u novembru prošle godine nakon što je policija kod njega i njegovih saradnika pronašla 77 kilograma heroina.

Piše: Jelena Radivojević

Sudija Vladimir Duruz kazao je na početku suđenja da je planirano da se danas slušaju razgovori koje je prisluškivala policija, a koje su vodili optuženi Novaković, Saša Nikolić i Velibor Cvetkov. U sudnici se, međutim, nije čuo zvuk, pa je sudija Duruz pozvao tehničku službu da reši problem.

Nakon petominutne pauze suđenje se nastavilo, ali je ubrzo sudska straža prekinula sudiju i rekla da je nastupio novi problem – razgovori su se sada čuli u svim sudnicama u zgradi suda u Ustaničkoj ulici. Sva suđenja su morala da budu prekinuta na kratko, međutim, problem nije rešen, pa je sudija Duruz suđenje odložio za kraj oktobra.

Novakoviću, Nikoliću i Cvetkovu suđenje je počelo nedavno i krajem avgusta je održano prvo ročište. 

Oni su uhapšeni u novembru prošle godine kada je pronađeno oko 77 kilograma heroina. Droga je bila skrivena u plastičnim burićima zakopanim u zemlju, a na paketima u koje je bila upakovana stajao je crtež zmije i natpis „king cobra“. 

Policija je procenila da droga vredi više od 5 miliona evra, a osumnjičenima su prilikom hapšenja zaplenjeni i skupoceni automobili i motocikl.

Heroin zakopan u plastičnim burićima

Novakovića je tužilaštvo označilo kao organizatora grupe koji je izdavao naređenja Nikoliću i Cvetkovu, ali i drugim članovima grupe koji još nisu identifikovani. Grupa je radila na teritoriji Mladenovca, Niša i juga Srbije, a heroin je navodno stizao iz Turske.

Kao organizator Novaković je osmišljavao kako da se obavi kupovina droge koja će kasnije biti prodata, njen transport i čuvanje, a tužilaštvo tvrdi da su za to dokaz upravo prisluškivani razgovori u kojima se čuje kako deli zadatke. Novakovićev DNK je pronađen na svim paketima droge što dodatno potvrđuje da je umešan u prodaju heroina, piše u optužnici iz maja ove godine.

Sa budućim kupcima takođe se on dogovarao – neretko je droga ostavljana na skrivenim mestima pored puta koju bi kasnije kupci preuzeli.

Osim heorina, Novaković i Nikolić su optuženi i da su prodavali kokain, a policija je na više mesta pronašla manje količine ove droge. Ona je uglavnom bila zakopana u zemlju upakovana u plastične kutijice nalik na “kinder jaje” – u spomen parku, ali i prekoputa motela “Romansa” u Mladenovcu

Njih dvojica su se tokom istrage branili ćutanjem, ali je Cvetkov izneo odbranu.

Cvetkov je negirao da je učestvovao u prevozu i prodaji heroina i tvrdio je da je samo donosio pakete iz Niša do Mladenovca, ali da nije znao šta je bilo u njima. 

Kazao je da drugu dvojicu optuženih ne poznaje po imenima i da je pakete predavao dvojici muškaraca od kojih je jedan bio visok i mršav. Naveo je da su mu ljudi kojima je predavao pakete više puta nudili  da u Niš vrati drugu kesu ili torbu, ali da je on odbijao jer je sumnjao da je reč o drogi. Isprilao je i da su mu jednom rekli da nije ništa škakljivo već „meško-smeško“, ali da je i tada odbio da preveze pakete nakon čega su mu rekli da više ne dolazi. 

Novaković je i ranije osuđivan i to zbog ometanja služenog lica, razbojništva i prodaje droge. 

Udruženje građana Sveti Sava iz Mladenovca, koje navodi da se bavi borbom protiv narkomanije i sekti, objavilo je Novakovićevu fotografiju na svom fejsbuk profilu još 2014. godine tvrdeći da je jedan od lokalnih dilera. 

Novakovića su pominjali u javnosti i državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković i policijsko udruženje “Arčibald Rajs” koji su optuživali opozicionara Boška Obradovića da kritikuje rad policije jer na taj način branisvog kuma – Novakovića zvanog Tocilo. Obradović je na to odgovorio tužbom protiv policijskog sindikata. 

„Nemam nikakvog kuma Tocila niti sam ikada čuo za Mladena Novakovića iz Mladenovca“, rekao je Obradović.

Comments are closed.