Odloženo suđenje bratu bivšeg državnog sekretara

Odloženo suđenje bratu bivšeg državnog sekretara

Brat bivšeg državnog sekretara Ministarstva za rad Marko Jablanović nije se pojavio na današnjem suđenju za trgovinu drogom jer je, kako je rekao njegov advokat, znao da na suđenje neće doći veštak i drugi optuženi. Suđenje je odloženo za početak sledeće godine.

Piše: Milica Vojinović

Jablanovićev advokat Nenad Bulja rekao je da njegov branjenik nije došao u sud jer je saznao da na današnje suđenje neće doći ni optuženi Nihat Preljić.

Sudija Olivera Pajić utvrdila je da optuženi Preljić nije obavestio sud o razlozima zbog kojih je odsutan i najavila da će pitati Policijsku stanicu Novi Pazar zašto on nije došao na današnje suđenje. Kazala je i da će, ukoliko se ni na narednom ročistu ne pojavi, razmotriti da li da se njemu ubuduće sudi u odsustvu ili da se za njim raspiše poternica.

Preljić nije bio prisutan ni na prethodnom suđenju kada je sudija navela da joj je jedan od optuženih Bajram Aličković u telefonskom razgovoru pre suđenja saopštio da je Preljić otišao u Švedsku.

Optuženi Aličković pušten iz kućnog pritvora
Advokat optuženog Bajrama Aličkovića zatražio je danas da se njegovom branjeniku ukine kućni pritvor jer je, kako je naveo, Aličković dobio posao kao vozač autobusa. On je priložio ugovor o radu i službenu legitimaciju. Takođe je izneo i predlog da se postupak u odnosu na Alkičkovića razdvoji i okonča jer je, kako je rekao, „zreo za presuđenje“.Tužiteljka je bila saglasna sa predlogom da se optuženom ukine kućni pritvor, pa je sudija to i učinila.

Jablanović je, prema optužnici, u januaru 2017. od Siniše Stanisavljevića kupio oko 2,8 kilograma marihuane, sakrio je u poseban bunker u krovu automobila, zatim angažovao Aličkovića i Preljića da paket prevezu do Beograda gde je trebalo da drogu predaju optuženom Miroslavu Iliću.

Kako tvrdi tužilaštvo, oni su narednog dana pošli iz Novog Pazara – Preljić je vozio svoj „fijat punto“ u kom je bila droga, a Aličković je išao automobilom ispred njega da bi ga obaveštavao ima li na putu policije. Sa Ilićem su se sastali u beogradskom predgrađu Leštane, ali su uhapšeni pre primopredaje.

Jablanović je uhapšen u Kraljevu, u službenom automobilu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Na saslušanju u tužilaštvu negirao je svaku vezu sa drogom rekavši da poznaje samo Ilića, ali ne i drugu dvojicu optuženih.

Nekoliko dana posle hapšenja, njegov brat Aleksandar Jablanović podneo je ostavku na mesto državnog sekretara navodeći da prihvata punu odgovornost jer je dozvolio da se toga dana njegov brat sa suprugom preveze u službenom vozilu.

Tadašnji ministar za rad Aleksandar Vulin prihvatio je njegovu ostavku i istakao da je komisija ministarstva utvrdila da je automobil bio stavljen na raspolaganje osobama koje nisu imala prava da ga koriste.

Pročitajte optužnicu u vezi sa ovim slučajem (samo za registrovane članove)

Comments are closed.