Odloženo suđenje u slučaju „Potočari“

Odloženo suđenje u slučaju „Potočari“

Printskrin Al Jazeera

Suđenje dvojici bivših policajaca za odavanje službene tajne jer su u medijima govorili o nezakonitom postupanju policije prilikom operacije u Potočarima 2015. godine odloženo je juče zbog bolesti jednog od optuženih. 

Piše: Jelena Radivojević

Na suđenje nije došao optuženi Mladen Trbović, a sudu je dostavljen medicinski nalaz kojim je Trbović opravdao svoje odsustvo.

Suđenje bivšim policajcima Milanu Dumanoviću i Mladenu Trboviću počelo je krajem maja u Višem sudu u Beogradu, a sudija Violeta Jovanović odlučila je da ne dozvoli novinarima i građanima da mu prisustvuju.

Dumanović i Trbović izneli su u javnost detalje policijske akcije organizovane prilikom posete tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića komemorativnom skupu u Srebrenici jula 2015. godine, kada se dogodio napad na njega. Oni su govorili o propustima u radu i nezakonitim radnjama koje su nadležni tražili od njih da sprovode.

Policajci su podneli krivičnu prijavu protiv svojih nadređenih, a kao jednu od odgovornih označili su i Dijanu Hrkalović, državnu sekretarku i blisku saradnicu ministra Nebojše Stefanovića.

Prema krivičnoj prijavi, Dumanović i drugi policajci koji su bili u Potočarima, imali su zadatak da na osnovu snimljenog materijala napišu službenu belešku u kojoj će opisati dva-tri napadača na premijera. Dumanović je, međutim, primetio da je u zvaničnim dokumentima netačno zavedeno da su tog dana on i kolege bili angažovani u Srbiji, a ne Bosni i Hercegovini. Takođe su tada ustanovili da „Potočari“ nisu izolovan slučaj.

Krivična prijava protiv vodećih ljudi policije je odbačena, a Dumanović i Trbović su uhapšeni u decembru 2016. pod optužbom da su odali službene tajne.

Zaštitnik građana je u izveštaju iz novembra prošle godine utvrdio da Sektor unutrašnje kontrole MUP-a nije ispoštovao proceduru u slučaju pritvaranja policajaca. Utvrđeno je da SUK nije obrazložio činjenice i razloge na kojima se zasnivalo određivanje pritvora Dumanoviću i Trboviću kao i da nije dokumentovan usmeni nalog za hapšenje koji je dobijen od tužioca.

Optuženi će nastaviti da iznose odbrane 10. septembra, rekao je Vladimir Todorić za KRIK.

Detalje o operaciji u „Potočarima“ pročitajte ovde

Comments are closed.