Odloženo suđenje Novaku Buhi

Odloženo suđenje Novaku Buhi

Novak Buha u sredini (foto: Pavle Petrović)

Suđenje Novaku Buhi, starijem bratu Ljubiše Buhe Čumeta, odloženo je danas zbog nepotpunog sudskog veća. Buhi se sudi ispočetka nakon što je Apelacioni sud ukinuo presudu kojom je oslobođen optužbi za reketiranje surčinskog biznismena.

Piše: Nataša Marković

Nakon sudskog postupka koji je trajao 12 godina, Treći osnovni sud u Beogradu je u oktobru prošle godine oslobodio Buhu i još trojicu optuženih da su iznuđivali novac od surčinskog biznismena Momira Jovanovića.

Obrazlažući presudu, sudija Slavica Jeftović je tada rekla da je optužnica zasnovana samo na iskazima oštećenog Jovanovića, a da „sud nije mogao da pokloni veru“ tim iskazima.

Osam meseci kasnije, Apelacioni sud ukinuo je presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

Buha je optužen da je sa Sašom Jovanovićem zvanim Džukac iznuđivao novac od Momira Jovanovića, vlasnika preduzeća „Toplica“, koji je u međuvremenu preminuo.

Od leta 1998. do kraja 2002. godine biznismen je Buhi isplatio oko 36.000 evra. Reket je plaćao u mesečnim ratama. U slučajevima kada je zakasnio sa uplatom, njegov dug se povećavao. Buha mu je pretio rečima „Nemoj da se igraš, znaš ti nas“ i „Pazi gazda Momo, ja nisam maloletnik“, piše u optužnici.

Jovanović je krajem 2002. čuo da je Novak u bekstvu, pa je prestao da mu donosi novac. Tada ga je Saša Džukac zvao telefonom, psovao ga i rekao da će mu „razbiti glavu“.

Buha je uhapšen u operaciji „Sablja“ 2003. godine, a nedugo nakon toga je podignuta optužnica. Sem njega i Džukca optuženi su i Ljubomir Jovanović – Stakleni i Steva Bunčić – Stiv, koji su učestvovali u reketiranju Radovana Markovića zvanog Makić. On je takođe preminuo čekajući presudu.

U završnoj reči pred sudom Buha je izjavio da je Momiru Jovanoviću pozajmio novac da bi mu pomogao, a da je Jovanović lagao.

„Meni ovo ni danas nije jasno. Njegov pokojni sin je bio moj najbolji drug. On je tih 20.000 evra trebalo da da sinu za operaciju. Nije mu ih dao, a posle mu je podigao spomenik od 50.000 evra. Nijednu pretnju nisam izvršio“, rekao je Buha. „On je mene voleo kao sina, ja sam tako osećao, uvek me zagrli i poljubi, nije mi izlazio iz kafane, a onda mi je uništio porodicu. Tvrdi da nikada nismo sedeli zajedno, a imam fotografije gde smo zagrljeni. Ja sam njemu pomogao, a on je lagao da ne bi vratio pare.“

Novak Buha je vlasnik kockarnica po Srbiji. Iznajmljivao je prostor na prvom spratu aerodroma „Nikola Tesla“ gde je otvorio slot klub „Game Planet“. Klub je zatvoren.

On je stariji brat Ljubiše Buhe Čumeta, nekadašnjeg šefa „surčinskog klana“.

Dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem registrovani korisnici mogu pronaći u našoj bazi dokumenata

Comments are closed.