Odloženo suđenje Lazareviću

Odloženo suđenje Lazareviću

Suđenje bivšem šefu kabineta Ivice Dačića Branku Lazareviću, kome se sudi zbog odavanje službene tajne saradnicima narko-bosa Darka Šarića, odloženo je danas jer je predmet u Apelacionom sudu gde se odlučuje o odbacivanju dokaza protiv Lazarevića.

Piše: Bojana Pavlović

Na prošlom suđenju iz dokaza je izbačen iskaz koji je Lazarević dao tužilaštvu tokom istrage 2014. godine. Sudija Danko Laušević rekao je da je takvu odluku doneo pošto su Lazareviću tokom saslušanja puštani snimci razgovora koje je sud već odbacio kao nezakonite. Tužilaštvo se žalilo na ovu odluku Apelacionom sudu zbog čega se dokumentacija trenutno nalazi u ovom sudu.

Nakon što odluči o dokazima, Apelacioni sud trebalo bi da Lazarevićev slučaj prosledi najvišoj sudskoj instanci – Vrhovnom kasacionom sudu koji će doneti konačnu odluku o tome da li će nedavno odbačeni snimci prisluškivanih razgovora ipak biti dokazi u ovom postupku.

Krajem januara, sud je sve snimke prisluškivanih razgovora koji, po stavu tužilaštva, dokazuju da je Lazarević bliskim saradnicima narko-bosa Darka Šarića dostavljao poverljive informacije iz istrage, odbacio kao nezakonite. Tu odluku je potvrdio Apelacioni sud i ona je postala pravosnažna. Snimci su potom zapečaćeni, a javnost sprečena da sazna o čemu su čelnici Ministarstva unutrašnjih poslova razgovarali sa Šarćevim ljudima.

Republički javni tužilac uputio je, međutim, prošle nedelje zahtev za zaštitu zakonitosti, koji se podnosi Vrhovnom sudu protiv pravosnažnih odluka sudova, i tražio da ukine rešenje o odbacivanju dokaza i vrati ih u postupak.

Ukoliko Vrhovni sud odluči da poništi rešenje, razgovori će se preslušavati u sudnici.

Tužilaštvo u optužnici ne citira njihovu sadržinu, ali tvrdi da dokazuju da je Lazarević Šarićevim saradnicima Rodoljubu Raduloviću i Radovanu Štrpcu krajem 2008. i početkom 2009. saopštavao šta preduzima policija – da su prisluškivani i da se protiv njih vodi postupak. Nakon toga kriminalci su postali oprezniji i promenili su način komuniciranja, piše u optužnici.

Lazarevićev branilac rekao je da se Lazarević zaista viđao i komunicirao sa Radulovićem, ali uz znanje nadređenih, među kojima i šefa Dačića koji je tad bio ministar policije.

Među telefonskim razgovorima koje je sud odbacio su i razgovori Radulovića i Dačića – u jednom slučaju Radulović razgovara sa Lazarevićem, deset minuta kasnije sa Dačićem, pa posle dva minuta i sa narko-bosom Šarićem, piše u optužnici.

Dačićeva uloga ostala je nepoznata jer ga tužilaštvo nije ni saslušalo u vezi sa njegovim kontaktima sa Radulovićem.

Pojedine susrete vrha policije sa Šarićevim saradnicima snimile su kamere obaveštajne agencije koje je u septembru 2015. objavio KRIK. Osim Lazarevića, sa Radulovićem su se sastajali Dačić, njegov  savetnik Ivica Tončev i Lazarevićev zamenik Vanja Vukić. O svojim susretima sa Radulovićem do sad nisu pozvani ni da daju iskaz.

Pročitajte sve vesti u vezi sa ovim slučajem.

Pogledajte snimke susreta čelnika MUP-a sa Šarićevim saradnikom.

1 Comment

  1. Rastko Ilić kaže:

    Opet ista priča sa identičnom terminologijom a tekst pun zlonamernih insinuacija… Uistinu ste me razočarali draga Bojana jer sviđalo mi se da mislim da u Vašim reportažama o ovom nesumnjivo montiranom i naglašavam političkom procesu, ne postoji agenda. Uspeli ste jedino da me uverite u suprotno = da niste objektivni kako se javno deklarišete. Baš žalosno 🙁