Odloženo suđenje bratu bivšeg Vulinovog državnog sekretara zbog šverca droge

Odloženo suđenje bratu bivšeg Vulinovog državnog sekretara zbog šverca droge

Foto: KRIK

Suđenje Marku Jablanoviću, bratu bivšeg državnog sekretara Ministarstva za rad Aleksandra Jablanovića, za trgovinu drogom odloženo je danas jer je sudija poslala predmet na odlučivanje o raspisivanju poternice za jednim od optuženih. Suđenje će biti nastavljeno u junu.

Piše: Jelena Radivojević

Sudija Olivera Pajić rekla je danas da se suđenje odlaže jer je predmet i dalje kod drugog sudskog veća koje odlučuje o tome da se Nihatu Preljiću, koji je u bekstvu, odredi pritvor i da se za njim raspiše poternica. Ovo veće odlučuje i o predlogu da se Preljiću sudi u odsustvu kako bi postupak mogao da teče, bez obzira što se on nalazi u bekstvu.

U poslednjih godinu dana nijednom nije održano suđenje u ovom postupku koji je počeo u oktobru 2017. godine.

Niko od optuženih se danas nije pojavio u sudu. Mirjana Radovanović, advokatica Marka Jablanovića, rekla je da on kasni, dok je advokat Saša Petrović rekao da je on svom branjniku Bojanu Aličkoviću rekao da ne dolazi pošto je znao da će suđenje biti odloženo.

Osim Jablanovića, Preljića i Aličkovića, optužen je i Miroslav Ilić.

Aleksandar Jablanović (foto: MC.rs)

U optužnici piše da je Jablanović u januaru 2017. kupio oko 2,8 kilograma marihuane koju je sakrio u poseban bunker u krovu automobila, a zatim angažovao Aličkovića i Preljića da paket prevezu do Beograda gde je trebalo da drogu predaju Iliću.

Kako tvrdi tužilaštvo, oni su dan nakon kupovine droge krenuli iz Novog Pazara ka Beogradu. Preljić je vozio svoj „fijat punto“ u kom je bila droga, a Aličković je išao automobilom ispred njega da bi ga obaveštavao ima li na putu policije. Sa Ilićem su se sastali u beogradskom predgrađu Leštane, ali su uhapšeni pre primopredaje.

Jablanović je istog dana uhapšen u Kraljevu, u službenom automobilu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Na saslušanju u tužilaštvu negirao je svaku vezu sa drogom rekavši da poznaje Ilića, ali ne i drugu dvojicu optuženih.

Nekoliko dana posle hapšenja, njegov brat Aleksandar Jablanović podneo je ostavku na mesto državnog sekretara u Ministarstvu za rad navodeći da prihvata punu odgovornost jer je dozvolio da se toga dana njegov brat sa suprugom preveze u službenom vozilu.

Tadašnji ministar za rad Aleksandar Vulin prihvatio je ostavku rekavši da je komisija ministarstva utvrdila da je automobil bio stavljen na raspolaganje osobama koje nisu imale pravo da ga koriste.

Pročitajte optužnicu (samo za registrovane članove)

Comments are closed.