Odloženo suđenje bratu bivšeg državnog sekretara Jablanovića

Odloženo suđenje bratu bivšeg državnog sekretara Jablanovića

Marko Jablanović, brat bivšeg državnog sekretara Ministarstva za rad Aleksandra Jablanovića, kome se sudi za trgovinu drogom, danas se nije pojavio u sudnici zbog zdravstvenih problema. Suđenje je odloženo pošto su, osim Jablanovića, izostala još dvojica optuženih, kao i svedoci.

Piše: Bojana Pavlović

Jablanovićeva advokatica Mirjana Radovanović dostavila je sudu lekarski nalaz u kom se navodi da on boluje od išijasa zbog čega nije mogao da dođe na suđenje.

Izoslali su i Nihat Preljić i Bajram Aličković. Jedini optuženi koji je danas bio u sudnici je Miroslav Ilić. Sva četvorica optužena su za trgovinu drogom.

Sudija Olivera Pajić rekla je da joj je Aličković u telefonskom razgovoru saopštio da je Preljić otišao u Švedsku i da neće doći u sud. Pitao je da li će se suđenje održati, na šta mu je sudija odgovorila da će biti odloženo i da stoga ne treba da dolazi. Sudija je najavila da će izdati naredbu za Preljićevo privođenje.

Nisu se pojavili ni veštakinja Bojana Pantić i stručni saradnik Oliver Stojković koji je trebalo da danas budu ispitani, pa je sudija zatražila da budu pozvani na sledeće suđenje koje je zakazala za novembar.

U optužnici se navodi da je Jablanović u januaru 2017. od Siniše Stanisavljevića kupio oko 2,8 kilograma marihuane, sakrio je u poseban bunker u krovu automobila, zatim angažovao Aličkovića i Preljića da paket prevezu do Beograda gde je trebalo da drogu predaju Iliću.

Oni su narednog dana pošli iz Novog Pazara – Preljić je vozio svoj „fijat punto“ u kom je bila droga, a Aličković je išao automobilom ispred njega da bi ga obaveštavao ima li na putu policije, tvrdi tužilaštvo. Sa Ilićem su se sastali u beogradskom predgrađu Leštane, ali su uhapšeni pre primopredaje.

Jablanović je u iskazu koji je dao u tužilaštvu nakon što je uhapšen rekao da poznaje samo Ilića, ali ne i drugu dvojicu optuženih. Istakao je da sa pronađenom drogom nema nikakve veze.

Nekoliko dana posle hapšenja, njegov brat Aleksandar Jablanović podneo je ostavku na mesto državnog sekretara navodeći da prihvata punu odgovornost jer je dozvolio da se toga dana njegov brat sa suprugom preveze u službenom vozilu.

Tadašnji ministar za rad Aleksandar Vulin prihvatio je ostavku i istakao da je komisija ministarstva utvrdila da je automobil bio stavljen na raspolaganje osobama koje nisu imala prava da ga koriste.

Pročitajte optužnicu u vezi sa ovim slučajem (samo za registrovane članove)

Comments are closed.