Odloženo suđenje Branku Lazareviću

Odloženo suđenje Branku Lazareviću

Branko Lazarević

Suđenje Branku Lazareviću, bivšem šefu kabineta Ivice Dačića, za odavanje poverljivih informacija iz istrage grupi Darka Šarića odloženo je danas zbog nedolaska svedoka Mileta Jerkovića.

Piše: Bojana Jovanović

Jerković je obavestio sud da usled bolesti ne može da prisustvuje suđenjima narednih 45 dana, pa je suđenje odloženo za 26. februar.

Ovaj kontroverzni biznismen značajan je svedok tužilaštva jer je svedočio da mu je Šarićev advokat Radovan Štrbac, optužen u ovom postupku, govorio kako poverljive informacije o istrazi protiv grupe dobija od Lazarevića.

„Jednog dana Štrbac je uplašen došao i rekao mi: ’Pazi Mile, sve nas slušaju, i mene i tebe i Darka.’ Ja sam ga pitao od koga je dobio tu informaciju. Rekao je da mu je to preneo gospodin Lazarević. On je lično rekao da nas prate, ali da je sve to pod kontrolom, da on to drži i ako bude trebalo da nas hapse – mene, Šarića i Štrpca – da će on da obavesti Štrpca“, ispričao je Jerković u drugom sudskom postupku protiv Šarićeve grupe. Jerković je rekao i da je grupa nakon toga promenila način komunikacije.

Lazarevićev advokat Veran Zečar danas je komentarisao svedočenje Draška Vukovića. Zečar je rekao da ne treba verovati niti pridavati značaj onom što je Vuković ispričao na prošlom ročištu.

Vuković, svedok saradnik u postupku koji se vodi protiv Šarića i njegove grupe za međunarodni šverc kokaina, ispričao je da je grupa iz srpske policije dobila informacije da ih prisluškuju. Zbog toga su, kako je rekao, počeli da komuniciraju „draft“ mejlovima.

„Pričalo se da prekinemo da koristimo telefone i da samo preko mejlova treba da komuniciramo. Da nećemo slati poruke, već čuvati nedovršene poruke“, rekao je Vuković i objasnio da su članovi grupe imali šifre za pristup mejl nalogu i tako čitali ostavljene poruke.

Za razliku od Jerkovića, Vuković nije pominjao imena ljudi iz policije.

Podsetimo, Lazareviću se sudi da je bliskim saradnicima narko-bosa Darka Šarića tokom 2008. i 2009. godine odavao poverljive informacije iz istrage protiv ove grupe. Osim njega, optuženi su i Šarićevi saradnici Rodoljub Radulović i Radovan Štrbac, kao i Boris Gara, bivši zamenik načelnika Službe za specijalne istražne metode Uprave kriminalističke policije (UKP).

Prema optužnici, Lazarević je Raduloviću otkrio da se telefonski razgovori članova grupe prisluškuju i snimaju. Nakon toga prestala je komunikacija između Radulovića i Šarića na do tada korišćenim telefonskim brojevima.

Sa Radulovićem razgovarao je i tadašnji ministar policije Ivica Dačić, u vreme kada se protiv Radulovića vodila međunarodna istraga za šverc kokaina.

Tužilaštvo u optužnici ne citira sadržinu razgovora, ali tvrdi da oni dokazuju da je Lazarević Šarićevim saradnicima saopštavao šta preduzima policija. S obzirom da su snimci isključeni iz dokaza, javnost neće moći da sazna sadržinu ovih razgovora.

KRIK je u septembru 2015. objavio i video snimke na kojima su zabeleženi Radulovićevi susreti sa Dačićem i Lazarevićem, ali i sa Dačićevim savetnikom Ivicom Tončevim i Lazarevićevim zamenikom Vanjom Vukićem. Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Dačićeva uloga ostala je nepoznata. Tužilaštvo ga nije ni saslušalo u vezi sa njegovim kontaktima sa Radulovićem.

Pročitajte sve vesti u vezi sa ovim slučajem.

1 Comment

  1. Rastko Ilić kaže:

    Ah, naš prepošteni Mile Jerković… Zašto niste naveli u tekstu da je dotični osuđivani kriminalac i da kaznu na koju je osuđen nikada nije odslužio?! To bi mu, gledano iz moje vizure, dalo neviđen kredibilitet. Sve je to jedna velika farsa koja polako ali sigurno ide ka pravednom epilogu a to je oslobađajuća presuda za Branka M. Lazarevića. Ende