Odložene završne reči na suđenju Kosmajcu

Odložene završne reči na suđenju Kosmajcu

Iznošenje završnih reči na suđenju Dragoslavu Kosmajcu, optuženom da je uticao da se na njegovo ime nezakonito upiše 7,5 ari državnog zemljišta čime je oštetio državu za 95.000 evra, odloženo je za april jer jedna članica sudskog veća nije mogla da prisustvuje današnjem ročištu.

Piše: Jelena Radivojević

„Nije ekonomično, celishodno, niti u interesu postupka da se pred završne reči menja član veća“, rekla je predsednica sudskog veća sudija Tatjana Sretenović nakon što je prisutne obavestila da je sudija Gordana Ivković imala smrtni slučaj u porodici, te da je bila sprečena da danas dođe. Ona je obezbedila zamenu za koleginicu ali je predložila da se današnje suđenje odloži kako bi se postupak priveo kraju pred stalnim većem.

„Postupak smo vodili na jednom visokom nivou i želim da ga tako i završimo“, dodala je sudija Sretenović, a tužilaštvo i odbrana su se saglasili sa odlukom sudije da se završne reči izvedu u aprilu.

Danas je, između ostalog, suđenju trebalo da prisustvuje javni pravobranilac kako bi rekao da li Pravobranilaštvo ostaje pri gonjenju Kosmajca.

Dragoslav Kosmajac optužen je da je uticao na drugu dvojicu optuženih, Milana Rapaića i Draga Milidraga, da na njegovo ime upišu 7,5 ari državnog zemljišta u Malom Mokrom Lugu. Milidrag je bio angažovan u privatnoj firmi „Evrogeomatika” koja je imala ugovor sa Republičkim geodetskim zavodom da izradi katastar nepokretnosti za opštinu Zvezdara gde Kosmajac živi.

Prema optužnici geometar Milan Rapaić posredovao je da se Milidrag i Kosmajac upoznaju.

Upisom zemljišta, Kosmajac je oštetio državni budžet za oko 95.000 evra, proračunalo je tužilaštvo. Na jednom od ranijih suđenja, zamenik Državnog pravobranioca rekao je da je „šteta hipotetička“ i da bi ona nastupila u slučaju da je Kosmajac prodao upisanu zemlju.

„Najveći narko-diler na Balkanu“

Kosmajac je početkom dvehiljaditih u policijskoj Beloj knjizi organizovanog kriminala u Srbiji bio označen kao najznačajniji trgovac drogom na području Zapadne Evrope povezan sa međunarodnim švercerima droge u Južnoj Americi. Kako se tamo navodi, novac stečen trgovinom droge uložio je u kupovinu placeva i izgradnju nekretnina kako u Srbiji tako i u zemljama Zapadne Evrope. Za ova krivična dela nikada nije bio hapšen ili optužen.

Široj javnosti Kosmajac postao poznat nakon što ga je Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare 2014. godine označio kao najvećeg narko-bosa. Nakon toga oformljena je specijalna jedinica koja je trebalo da dokaže Kosmajčevu umešanost u šverc droge.

Tadašnji premijer Aleksandar Vučić u intervjuu za KRIK rekao je da nije bilo dokaza protiv Kosmajca, kao i da su pojedinci koji su učestvovali u akciji „radili sa Kosmajcem“.

Kosmajac je bio optuživan i za utaju oko 4.000 evra poreza, međutim, te optužbe su odbačene.

Pročitajte sve vesti o Dragoslavu Kosmajcu

Comments are closed.