Odložen početak suđenja za ubistvo Ivanovića

Odložen početak suđenja za ubistvo Ivanovića

Oliver Ivanović (foto: mc.rs)

Suđenje šestorici optuženih za učestvovanje u ubistvu Olivera Ivanovića odloženo je danas jer je u međuvremenu izmenjena optužnica, a njena kopija na srpskom jeziku nije stigla advokatima i optuženima.

Piše: Milica Vojinović

Tužilaštvo je izmenjenu optužnicu dostavilo u petak advokatima optuženih, ali nije prevedena na srpski. Nakon što su se advokati požalili sudu zbog ovoga, predsedavajući sudija Valjon Kurtaj odlučio je da odloži današnje suđenje, ali je zatražio od tužilaštva da optužnica bude prevedena što pre zbog optuženih koji su u pritvoru, piše portal Kossev.

Jedan od advokata Mahmut Halimi, koji brani Marka Rošića, naveo je za KRIK da, koliko je imao prilike da vidi, u izmenjenoj optužnici nema većih promena, osim nekih opisa koje je tužilaštvo dodalo.

Za učestvovanje u Ivanovićevom ubistvu koje se dogodilo pre gotovo dve godine optuženi su Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković, Marko Rošić, Žarko Jovanović, Silvana Arsović i Rade Basara.

Milan Radoičić, Zvonko Veselinović i Željko Bojić, iako su bili osumnjičeni za umešanost u ovom zločinu, nisu među optuženima, ali se pominju u optužnici. Kosovski organi nisu do sada uspeli da ih uhapse.

Šestorici optuženih na teret se stavlja pripadnost kriminalnoj grupi, zloupotreba službenog položaja, pomaganje prilikom ubistva, odavanje službene tajne, ometanje dokazivanja, kao i nedozvoljeno posedovanje oružja.

Oni su, kako tvrdi tužilaštvo bili deo kriminalne grupe sa uspostavljenom strukturom, hijerarhijom i jasno određenim ulogama koju predvode je Veselinović i Radoičić, a čiji je cilj bio uspostavljanje kontrole nad poslovima i politikom u Severnoj Mitrovici. Više o ulozi koju je svako od optuženih imao u grupi pročitajte u odvojenom tekstu.

Oliver Ivanović, predsednik Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“, podsetimo, ubijen je u januaru 2018. ispred prostorija svoje stranke.

Nekoliko meseci pre neko što je ubijen, Ivanović je u intervju za BIRN govorio o Radoičiću kao kriminalcu bliskom vladajućoj stranci koji drži poluge vlasti na severu Kosova.

Policija je u toku istrage Ivanovićevog ubistva pokušala da uhapsi Radoičića na severu Kosova, ali ga nije pronašla. Njega je zatim privela srpska policija i navodno ga ispitala o učešću u ubistvu. Radoičića je tada branio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekavši da je prošao poligrafsko ispitivanje i da „sa sigurnošću može da se tvrdi da nije učestvovao u ubistvu Ivanovića“. Šta je tačno Radoičić rekao na saslušanju u policiji, nije poznato jer je zapisnik sa ispitivanja proglašen tajnim i označen kao „strogo poverljiv“.

Radoičića i njegovog kuma Zvonka Veselinovića srpska obaveštajna služba označila je kao vođe kriminalne grupe koja se bavi švercom droge, oružja i nafte, kao i zelenašenjem i pranjem novca. Na ovaj način Veselinović je stekao ogromno bogatstvo, navodi se u izveštaju BIA čiju kopiju poseduje KRIK.

Više o ubistvu Ivanovića pročitajte ovde

Comments are closed.