Odložen početak suđenja za ubistvo Darmanovića

Odložen početak suđenja za ubistvo Darmanovića

Gorgija Darmanović (foto: fejsbuk)

Suđenje dvojici optuženih za ubistvo Gorgije Darmanovića koje je juče trebalo da počne pred Višim sudom u Beogradu, odloženo jer jedan od optuženih nije poneo slušni aparat, pa nije mogao da prati postupak, rečeno je novinarima KRIK-a iz ovog suda.

Piše: Milica Vojinović

Početak suđenja, odnosno pripremno ročište na kome odbrana i tužilaštvo raspravljaju o dokazima i koje je po zakonu zatvoreno za javnost, odloženo je za septembar. 

U ovom slučaju optuženi su Sreten Matejić i Saša Đurđanović, koji se terete da su pomogli Kruševljaninu Dejanu Stankoviću Ždrokincu i jednoj nepoznatoj osobi da ubiju Darmanovića. Stanković, koga je policija sumnjičila da je ubio Dramanovića, likvidiran je nedelju dana pre nego što su Matejić i Đurđanović uhapšeni.

Podsetimo, crnogorski državljanin Gorgija Darmanović likvidiran je početkom maja prošle godine u blizini Prvog osnovnog suda na Novom Beogradu. Na njega je pucano oko podneva nakon čega je prevezen u bolnicu u Zemunu gde je preminuo.

Darmanović je godinama živeo u Johanesburgu u Južnoj Africi, a verovalo se da je radio za južnoafričku bezbednosnu službu. Kako je u intervjuu za KRIK ispričala južnoafrička istraživačka novinarka Mendi Viner, on se iz Južne Afrike preselio u Srbiju 2014. godine, ali je i dalje dobro znao šta se dešava u tamošnjem podzemlju.

Južnoafrički novinar Žak Pou posvetio je Darmanoviću celo poglavlje u svojoj knjizi „Predsednikovi čuvari“. U knjizi navodi da je Darmanović imao mnogo poverljivih informacija i da ih je verovatno imao jer je bio deo bezbednosne agencije. Koristio je, piše u knjizi, i ime Boris, a bio je i ljubitelj oružja – samo jedne godine nabavio je 11 dozvola za posedovanje pištolja.

Ubijeni Dejan Stanković Ždrokinac, za koga policija veruje da je likvidirao Darmanovića, takođe ima veze sa Južnom Afrikom – tamo je živeo 20 godina. U Kruševcu mu se sudilo za ubistvo stomatologa, ali je u ovom postupku oslobođen jer sud nije mogao da utvrdi da li DNK pronađen na mestu ubistva pripada njemu ili njegovom bratu blizancu. Mesec dana pre Stankovićevog ubistva, u centru Kruševca likvidiran je i njegov sin Vojin.

Comments are closed.