Odložen početak suđenja za napad na Borka Stefanovića

Odložen početak suđenja za napad na Borka Stefanovića

Viši sud u Kruševcu (Foto: ks.vi.sud.rs)

Viši sud u Kruševcu (Foto: ks.vi.sud.rs)

Advokatica koja brani trojicu optuženih za napad na Borka Stefanovića nije se danas pojavila u sudu u Kruševcu pošto je na godišnjem odmoru zbog čega je suđenje odloženo. Stefanovićev advokat Ivan Ninić za KRIK ističe da je ovo odugovlačenje i razvodnjavanje postupka.

Piše: Milica Vojinović

Danijel Gmijović Cafta, Marko Živković Buvac i Miloš Šaponjić – optuženi da su krajem novembra prošle godine napali opozicionog političara Borka Stefanovića u Kruševcu, promenili su advokate koji su ih do sada branili.

Početkom ovog meseca angažovali su advokaticu Jovanu Vučković, a punomoćja dosadašnjim advokatima otkazali su četiri dana pred današnje suđenje.

Advokatica se, međutim, nije pojavila jer je na godišnjem odmoru do sutra. Pošto optuženi nisu imali branioca, suđenje je odloženo za septembar.

Zastupnik Borka Stefanovića navodi za KRIK da nema sumnje da je ovo strategija optuženih.

„Jasno je da ovo ide u pravcu odugovlačenja, razvodnjavanja i relativizacije postupka“, smatra Ninić.  

On dodaje i da je sudija upozorila optužene da neće tolerisati ovakvo ponašanje i da može da im nametne branioce po službenoj dužnosti.

Podsetimo, Stefanović je napadnut krajem novembra prošle godine ispred Mesne zajednice u Kruševcu, gde se održavala tribina opozicionog Saveza za Srbiju. Gmijović, Živković i Šaponjić uhapšeni su ubrzo nakon napada, ali su negirali krivicu i tužiocu rekli da su se ispred Mesne zajednice zatekli slučajno. Nakon mesec dana sva trojica su puštena iz pritvora i sada se brane sa slobode.

Sva trojica osumnjičenih su ranije osuđivana za različita krivična dela, a jedan od njih, Danijel Gmijović Cafta, kako je KRIK ranije pisao, bio je saradnik kruševačkog kriminalca Gorana Obradovića Suše.

U istrazi je saslušan i osuđivani kruševački biznismen Goran Makragić o čijoj umešanosti u ovom napadu je javno govorio i Borko Stefanović.

On je, međutim, negirao Stefanovićeve navode da je u poslovnim vezama sa osumnjičenima i rekao da ih poznaje samo „iz viđenja“. Tužilaštvo je Makragića predložilo kao svedoka u ovom postupku pa bi on trebalo da bude saslušan na nekom od narednih suđenja.

Makragić je, inače, blizak dvojici kontroverznih biznismena sa Kosova – Zvonku Veselinoviću i Milanu Radoičiću. Više o Makragiću pročitajte ovde.

Napad na Stefanovića izazvao je burne reakcije javnosti – bio je povod za početak protesta protiv nasilja pod parolom „Stop krvavim košuljama“ kojima je prisustvovalo više od 10 hiljada ljudi, a koji su kasnije prerasli u proteste „Jedan od pet miliona“.

Pročitajte više o ovom slučaju

Comments are closed.